De badkamervloer verven in 4 stappen
Een nieuwe badkamervloer leggen heeft flink wat voeten in de aarde. Wist je dat je de vloer ook een nieuwe look kunt geven zonder een hele verbouwing en bijbehorende hoge kosten? Namelijk door de badkamervloer te verven. Je moet wel met het een en ander rekening houden wanneer je aan de slag gaat. Lees alles wat je moet weten over het verven van de badkamervloer en bereid jezelf optimaal voor met dit handige stappenplan.
1. Check de ondergrond
Van PVC tot tegels; er bestaan allerlei verschillende soorten badkamervloeren. Controleer voordat je de badkamervloer gaat verven met wat voor vloer je te maken hebt. Dat materiaal bepaalt namelijk welke producten je gebruikt voor het verven van de badkamervloer.
2. Bereid de ruimte voor
Vet, stof en vuil zijn funest voor een verfbeurt. Deze boosdoeners zorgen ervoor dat de verf niet goed hecht. Vloerverf hecht beter op een lichtruwe ondergrond. Schuur de ondergrond daarom eerst op met een schuurmachine. Heb je zelf geen schuurmachine? Zo’n apparaat huur je bij de bouwmarkt. Maak de vloer vervolgens stofvrij met een stofdoek. Zitten er scheuren of barsten in de tegels of het beton? Repareer deze dan met een geschikte vloervuller. Als het vulmiddel gedroogd is, schuur je dat wat overtollig is weg voor een egaal oppervlak. Voeg – indien nodig – ook de tegels opnieuw. Zo weet je zeker dat de vloer in perfecte staat is voordat je begint met verven. Reinig de vloer met een ontvetter en droog de ondergrond met een schone, droge doek. De laatste to-do in de voorbereiding is het afplakken van alle plinten, muren en voegen. Kies een kwalitatieve schilderstape om muren en sanitair te beschermen. Schilderstape voor in de badkamer herken je aan de goudgele kleur.
3. Gebruik een geschikte primer
Voordat het verven kan beginnen, breng je eerst een primer aan. Er zijn speciale vloerprimers te koop die de badkamervloer voorbereiden op de verf en ervoor zorgen dat de verf langer goed blijft zitten. Heb je een granieten vloer, een betonvloer of tegels? Een standaard primer is niet voor alle ondergronden geschikt:
-
Badkamer vloertegels verven: harde, geglazuurde tegels
Heb je te maken met harde, geglazuurde tegels in de badkamer zoals keramiek? Deze ondergrond is niet poreus, wat betekent dat het water niet in de vloer trekt. Vocht blijft er dus op liggen. Een reguliere vloerprimer hecht niet goed op een tegelvloer. Kies daarom een speciale tegelprimer voor niet-poreuze tegels. Breng een dunne laag aan en begin – afhankelijk van de gebruiksaanwijzing – al snel met het aanbrengen van de vloerverf. Meestal is dit ongeveer na een uur, want de primer verliest zijn kleefkracht snel. Een te dikke laag van de primer zorgt voor hechtingsproblemen. Breng de tegelprimer daarom liever zo dun aan dat je de tegels er nog doorheen ziet. Breng de primer aan met een doek en verdeel het product gelijkmatig over de gehele vloer. -
Vloertegels schilderen badkamer: poreuze tegels
Voor poreuze tegels gebruik je een universele primer. Weet je niet zeker of de tegels poreus zijn of niet? Check het eenvoudig door een beetje water op de tegels te druppelen. Bij niet-poreuze tegels blijft het water op de tegels liggen. Trekt het water gelijk in de ondergrond, net zoals bij buitentegels als het regent? Dan heb je te maken met poreuze tegels. Breng met een schone kwast of verfroller een dunne laag de primer aan. Laat de vloer vervolgens drogen. De gebruiksaanwijzing vertelt je hoe lang de primer moet intrekken. In tegenstelling tot het primen van geglazuurde tegels, mag een universele primer vaak een dag drogen. -
Niet-betegelde badkamervloer verven: zandcement, anhydriet of beton
Heb je een badkamervloer van zandcement, anhydriet of beton? Dan volstaat een reguliere vloerprimer. Breng de primer aan met een kwast of verfroller en maak de laag niet te dik. Laat de vloer drogen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. -
Kunststof badkamervloer verven: vinyl, PVC of linoleum
Heb je een kunststofvloer, dan bof je! Je kunt de primer-stap namelijk overslaan. Een primer op een vloer van kunststof is niet nodig. Wel is het belangrijk om de vloer grondig stofvrij te maken, te ontvetten én te laten drogen voordat je begint met verven.
4. De badkamervloer verven en waterdicht maken
Zijn de vorige stappen afgevinkt? Goed bezig, dan is het nu tijd voor het schilderen van de badkamervloer. Met speciale badkamerverf kun je zelfs de douchevloer verven. Bij de verfwinkel vind je bijvoorbeeld speciale tegelverf of betonverf voor de badkamervloer. Een goede vloerverf is waterdicht, duurzaam en wasbaar. Verf eerst de randen en moeilijk bereikbare plekken met een kwast. Bevestig daarna een verfroller op een lange stok en breng de eerste laag verf aan in verticale en horizontale stroken. Probeer lekker snel te werken en pauzeer niet tussendoor om kleurverschil of strepen te voorkomen. Is de eerste laag droog? Breng dan op dezelfde manier een tweede laag aan. Op de gebruiksaanwijzing van de verf staat hoelang je moet wachten voor je een tweede laag aanbrengt. De schilderstape verwijder je meteen zodra je klaar bent met verven. Laat je de tape zitten, dan loop je het risico dat je delen van de gedroogde vloerverf meetrekt. Is de tweede laag ook gedroogd, dan is de badkamervloer afwasbaar, duurzaam en slijtvast! Heb je de tegelvoegen niet afgeplakt en wil je ze hun eigen kleur teruggeven? Werk de vloer dan af met een speciale voegstift en kleur de voegen in. Zo kies je de juiste voegkleur. Maak de vloer vervolgens helemaal waterdicht door de randen van de badkamer te kitten. Et voilà; de verfklus voor de badkamervloer is geklaard.
Weet je nog niet in welke kleur je de badkamervloer gaat verven? Zwart is klassiek, tijdloos, mysterieus en elegant. Creëer in no-time een stijlvolle zwarte badkamer.
Moois voor in de badkamer…
Bron: vtwonen 08-2019 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen