De badkamertrends van 2023: rond & rustig

De meest rustgevende plek in huis? De badkamer natuurlijk. Of je er nu een lekker bad neemt, warm doucht of voor de spiegel staat te tutten: het is de plek voor wat alone time. De badkamertrends van 2023 onderstrepen deze behoefte met veel zachtheid en rust, zonder oog te verliezen voor functionaliteit.

badkamer trend 2023
Wastafel uit vtwonen collectie. M.m.v. vestingh.nl (kleur op de muur Terra Pink No.102, kleur van kolom en rand toog Merlot Mania No. 123), zarahome.com (sloffen), vtwonen.nl (hanglamp Amp van Normann Copenhagen), hay.nl (bruine glazen opbergpot met deksel Container S, vloerkleed Burgundy, tandenborstel Tann, sculpture W&S Moguls Burgundy), nordal.eu (gekleurde glazen kandelaars, roze vaas, gespikkeld drinkglas, roze marmeren bakje), stories.com (parfum, tubes, sieraden). Overig privébezit.

Lekker handig

Een plaatje van een badkamer, dát is het streven. Maar een beetje handig in gebruik is net zo belangrijk. Gelukkig laten de badkamertrends van 2023 een hoge mate van functionaliteit zien. Wat opvalt is dat de meubels om die reden net wat anders zijn ontworpen dan voorgaande jaren. Dat is logisch, want badkamers worden anno 2022 (en dus straks in 2023) op een andere manier gebruikt.

Een kleine wasbak

Neem de wasbak: vroeger werd daarin ook de was gewassen. ‘Nu scheren we ons, maken we ons op en poetsen we onze tanden boven de wasbak, daarom is een diepe wasbak eigenlijk niet meer nodig’, vertelt formule manager van vtwonen Tanja Saarberg. ‘In Nederland zijn badkamers vaak vrij smal en dat vraagt om een ondiep wastafelmeubel.’ In de vtwonen badkamercollectie in samenwerking met het Belgische designmerk Detremmerie vind je dan ook volop smalle wastafels. Tanja: ‘In deze collectie hebben we gekozen voor een ondiep meubel, waarbij we de kranen aan de zijkant hebben geplaatst, zodat je veel makkelijker je mond spoelt na het tandenpoetsen.’

LEES OOK
Onze badkamer ideeën voor een juweel van een mini spa

Spiegelkasten

Spiegelkasten in de badkamer verdienen wat ons betreft sowieso al de hoofdprijs in functionaliteit. Helemaal nu sommige exemplaren zijn voorzien van een extra schapje eronder én spiegels aan de binnenkant. Dit soort handige meubels zien we vaker terug in de badkamertrends van 2023.

De waskom net even anders

Een ander handigheidje zit ´m in de waskom, die steeds vaker recht op het meubel staat. Voorheen liepen die waskommen onderaan wat naar binnen. Zo ook bij dit meubel uit de vtwonen badkamercollectie. Tanja: ‘Wij hebben er juist voor gekozen de waskom recht te plaatsen, want dat is naast praktisch – makkelijker schoon te maken – gewoon ontzettend mooi.’

Kleuren voor de badkamer in 2023

Laten we een blik werpen op de kleurtrends voor badkamers van 2023. Aankomend jaar zien we rijkere kleurtinten in vergelijking met voorgaande jaren, maar de natuur is nog altijd de voornaamste inspiratiebron voor de kleuren die we in huis halen. Zo zien we warme geeltinten steeds vaker opduiken in badkamers. Aardse tinten als koraalrood, kaneelbruin blijven populair, maar ook nachtblauw en zeegroen zijn opkomend. Voor ieder wat wils dus.

Ton-sur-ton

Dagelijks gebruik is belangrijk bij de badkamertrends van 2023, maar het mag niet afdoen aan het mooie plaatje. We willen én-én: functionaliteit en beauty. Met een monochroom kleurpalet kom je al een heel eind. Ton-sur-ton brengt rust in de badkamer. Tanja: ‘Kiezen voor één kleur in de badkamer staat chique, tijdloos en het maakt elke badkamer net wat zachter en toegankelijk.’

In een monochroom kleurpalet kun je alsnog verschillende kleurtinten met elkaar combineren. Dat zorgt voor een gelaagd effect. Probeer bijvoorbeeld zachtgrijs met marmer, dat geeft net wat meer warmte. Of combineer een donkere kleur met zwart. Voelt misschien gewaagd, maar werkt goed als je uit bent op een snufje hotel chic in huis.

LEES OOK
Een grijze badkamer is een gouden keuze

Badkamertrends van 2023: Ronde vormen

De ronde vormen zien we overal in huis terug; de badkamer is daar geen uitzondering op. Tanja: ‘De afgeronde hoeken maken de badkamer zachter en vrouwelijker. Iets wat je veel terug ziet in de badkamertrends van 2023.’ Baden hebben bijvoorbeeld zachtere vormen dan een paar jaar terug. We zien ovale baden, ronde baden en klassieke baden op poten. Alleen lang niet iedereen kan een vrijstaand bad kwijt. ‘Een bad met de afgeronde hoeken, ik noem het een iPhone-bad vanwege die vorm, kan vrijstaand geplaatst worden, maar net zo makkelijk tegen de muur of in een hoek.’ De badkamertrend van organische vormen vertaalt zich ook naar andere items, zoals spiegels. Er worden beduidend minder hoekige varianten gespot en des te vaker zijn ze rond, ovaal of hebben ze andere sprookjesachtig, maar altijd zachte lijnen.

Ronde vormen in de badkamer…

nog meer: badkamer