Besparen en verduurzamen? Schaf een waterbesparende douchekop aan

Er is nog nooit een beter moment geweest dan nu om ons waterverbruik te verminderen. Het lijkt misschien een kleine verandering, maar het installeren van een waterbesparende douchekop maakt een groot verschil. Dit is hoe het werkt, wat het scheelt én waar je op moet letten.

douche
Herkomst douche onbekend. De douchekop afgebeeld is (zover bekend) niet waterbesparend. Via Bol.com is een soortgelijk te verkrijgen

Waarom overstappen op een waterbesparende douchekop?

Meer dan 20 procent van het totale gasverbruik in een huishouden gaat op aan warm water. Je kunt flink besparen op je gasverbruik door minder lang te douchen, bijvoorbeeld met behulp van een douche timer, zoals deze. Vervang je daarnaast de traditionele douchekop voor een waterbesparende douchekop dan zie je dat helemaal terug op de gasrekening. Het is misschien wel de meest effectieve manier om te besparen tijdens het douchen.

Hoeveel bespaart een waterbesparende douchekop je?

Een waterbesparende douchekop laat maximaal 7,2 liter water per minuut door (gemeten bij een waterdruk van 3 bar), terwijl dat bij een traditionele douchekop tot wel 20 liter water per minuut is. Volgens Milieu Centraal scheelt dat met de huidige gasprijzen zo’n 85 euro op jaarbasis.

Hoe werkt het?

Van waterbesparende douchekoppen bestaan twee varianten: beluchte en niet-beluchte. Een beluchte douchekop vermindert het waterverbruik door lucht met water te mengen. Het nadeel van deze variant douchekop is dat de waterdruk lager is.

Een niet-beluchte, pulserende douchekop zorgt voor meer druk doordat het water door kleinere uitlopen heen wordt geperst. Bij deze pulserende technologie is de waterdruk vergelijkbaar maar gaat er dus geen waterdruk verloren.

Waterdruk

Heb je een goede waterdruk dan heb je hoogstwaarschijnlijk geen last van een waterbesparende douchekop die werkt met beluchting. Heb je wel al een lage waterdruk dan is een pulserende douchekop een betere optie voor je.

Hoe weet je of je een waterbesparende douchekop hebt?

Voordat je aan de slag gaat is het goed om eerst te kijken of je al een waterbesparende douchekop hebt. Hoe je daarachter komt? Door het waterverbruik van de douchekop te testen, weet je of je er goed aan doet een nieuwe aan te schaffen. Dat testen gaat als volgt:

  1. Zet de douche aan
  2. Wacht tot het water op temperatuur is
  3. Houd precies één minuut lang een emmer onder de douchestraal

Zit er meer dan 7,2 liter water in de emmer, dan is deze douchekop níet waterbesparend.

Plastic of metaal

Hoewel plastic douchekoppen aanzienlijk goedkoper zijn, kunnen ze eerder verstopt raken. Vooral als je ergens woont waar sprake is van hard water. Dat zorgt namelijk voor verkalking en dan is een metalen douchekop op de lange termijn goedkoper. Bovendien zijn metalen douchekoppen beter voor het milieu. Allereerst omdat ze langer meegaan, ten tweede omdat metaal kan worden gerecycled.

LEES OOK
Een inkijkje in het gemiddelde gasverbruik èn bespaartips

Baden of douchen

Je zou het misschien niet zeggen, maar wanneer je langer dan 5 minuten doucht verbruik je net zoveel water als bij een vol bad – al dan niet meer. Heb je altijd gedacht dat douchen zuiniger is dan een bad? Dat is dus niet het geval.

Installatie van de nieuwe douchekop

Een nieuwe, waterbesparende douchekop installeer je gemakkelijk zelf. Het is een vrij eenvoudige klus. Zeker met dit stappenplan:

  • Draai allereerst de kraan uit
  • Schroef de oude douchekop los
  • Verwijder kalk en eventuele taperesten van het schroefdraad op de doucheslang
  • Beplak het schroefdraad met nieuwe teflontape
  • Bevestig de nieuwe, waterbesparende douchekop op de slang
  • Zet de kraan aan om te controleren of er niets lekt. Niets te zien? Douchen maar!

Aandachtspunten bij aanschaf

Sta je op het punt een nieuwe douchekop aan te schaffen die zuiniger is? Houd dan in gedachten dat het waterverbruik tussen de 4 en 7 liter water per minuut ligt. Omdat de waterdruk bij een waterbesparende douche kan oplopen – wat tot lekkage kan leiden bij een oudere slang – kan het nodig zijn om ook de slang te vervangen. Zet de douchekop altijd op de zuinige stand. Zo haal je het meeste voordeel uit je investering.

Met deze items wordt de badkamer een plaatje…

nog meer: badkamer