Met deze thuisspa-snufjes kom je de badkamer nooit meer uit

Kaarsen, geurstokjes en weelderig schuimende badproducten zijn een prima begin. Maar wie een echte zenmaster wil worden, shopt ook rond in de wondere wereld van de thuisspa. Met een stoomcabine of sunshower maak je van een gewone badkamer een luxe wellnessruimte.

vtwonen 08-2021 | groene badkamer met douche donker groene tegels

Met je hoofd in de wolken in de stoomcabine

Geneer je niet als je weleens (of onredelijk vaak) droomt van een stoomcabine. Want hij staat met stip bovenaan het verlanglijstje van menigeen: zo’n futuristische tijdmachine die reinigende stoomwolken genereert, muziek afspeelt en van lichtkleur verandert. Vergeet ook die massagedouchestralen en infraroodgolven niet, plus het gegeven dat dit alles niet meer plaats inneemt dan een gewone douchecabine.

Je stapt de stoomcabine in met een hoofd vol watten en huppelt er even later weer uit met frisse poriën en een briljant idee voor een start-up.

Iets kleiner behuisd? Er bestaan ook panelen met een douchekop eraan vast die als extra een infraroodpaneel hebben. Zo’n paneel is bovendien vaak uitgerust met massagestralen en andere extra’s. Een alles-in-één-oplossing dus.

LEES OOK
Welk budget heb je nodig voor een badkamer make-over?

Multitasken onder de sunshower

Nog zo’n mooi voorbeeld van wellnessluxe in je eigen badkamer is de sunshower. Dit is een infraroodpaneel dat aan de zijkant naast de douche kan worden ingebouwd in de muur. De infraroodstraling pakt spier- en gewrichtsklachten aan terwijl je een douche neemt – relaxed multitasken dus in je luxe badkamer.

Sommige sunshowers hebben een uv-functie, zodat ze ook nog als zonnebank werken. Er zijn wel wat veiligheidseisen aan verbonden (want: stroom + water). Zo moet de sunshower op minimaal 45 cm afstand van de douchekop zitten, moet er een ventilatierooster worden geïnstalleerd voor frisse lucht en heeft de installatie zelf een voorzetwand van ongeveer 17 cm nodig. Dat maakt zo’n paneel heel geschikt voor een inloopdouche.

Bad van acryl

Er is weinig lekkerder dan je op een waterkoude dag verkleumd in een warm bad te laten zakken. Het is wel zo fijn als het water dan ook op temperatuur blijft zonder dat je steeds moet bijvullen. Daar blijkt het materiaal van het bad alles mee te maken te hebben. Een bad van plaatstaal is sterk en voordelig in aanschaf, maar geeft helaas veel warmte af, doordat metaal geleidt.

Een bad van acryl houdt de warmte beter vast en datzelfde geldt voor quaryl: een mengsel van acryl en kwartszand. Beide hebben hun charmes. Quaryl heeft als extra voordeel dat het minder gevoelig is voor krassen en een natuursteenachtige uitstraling heeft. Het voordeel van puur acryl: het is makkelijk schoon te houden, doordat er geen poriën in het oppervlak zitten en vuil zich dus niet kan hechten.

Bidet en toilet ineen

Het ontdekken van een bidet in de badkamer was ooit het klassieke slappe-lachmoment waarmee de vakantie in Frankrijk officieel begon. Tegenwoordig is het bidet ook in het hoge noorden populair. Vaak zie je er niet eens iets van. De functies van een bidet kunnen namelijk prima worden weggewerkt in het toilet zelf. Het neemt daardoor geen extra ruimte in. Ideaal!

Alle grote sanitairmerken leveren wand-wc’s met van alles en nog wat aan onzichtbare ‘douche’-functies. Sommige zelfs met een warmeluchtstand, om fris geföhnd en met een fris gemoed de dag tegemoet te treden.

LEES OOK
€ 500 budget? Zo geef je het toilet een make-over

Goede ventilatie is een voorwaarde

Hoe meer luxe in de badkamer, hoe meer stoom. En hoe meer behoefte er dus is aan goede ventilatie. Niet alleen om het vochtgehalte in de ruimte prettig te houden terwijl je er bent, maar ook om schimmelvorming te voorkomen. Daarvoor moet de luchtvochtigheid na gebruik weer snel naar een normaal (45 tot 60%) niveau worden teruggebracht. Om dat voor elkaar te krijgen, is al gauw een luchtverplaatsing van 100 m³ per uur nodig. Iets waaraan de meeste badkamerventilatoren tegenwoordig prima voldoen.

Badkamerventilatoren zijn er in twee varianten. De eerste is bestemd voor badkamers die niet aan een buitenmuur grenzen of zijn aangesloten op een centraal ventilatiesysteem (bijvoorbeeld in appartementencomplexen). De andere zijn ventilatoren voor in buitenmuren.

De meeste moderne systemen zijn uitgerust met een luchtvochtigheidssensor en/of een timer, waardoor ze vanzelf aan- en afslaan of via een app te besturen zijn.

nog meer: badkamer