Dit heb je écht nodig voor de babykamer

beeld vtwonen Beeld

Wanneer je zwanger bent is het inrichten van de babykamer een van de leukste dingen op je to-do-lijst. Omdat er in deze periode al veel op je afkomt en iedereen weer andere goedbedoelde adviezen voor je heeft, zetten wij de spullen die je écht nodig hebt voor de babykamer op een rij. Dan kun jij je daarna op de styling storten.

Lees verder onder de advertentie

Wieg of ledikant

Een ledikant heb je in ieder geval nodig voor de babykamer, een wieg is helemaal jouw keuze. Een wiegje gebruik je meestal tot de baby zes maanden oud is, daarna wordt het te krap. Vaak gaat een wieg de hele familie door en is het bijzonder om jouw kindje er ook in te laten slapen. Een nieuwe wieg aanschaffen kan ook een overweging zijn als je je baby de eerste maanden dicht bij je wilt hebben in de slaap- of woonkamer. Een wiegje verplaats je immers makkelijker dan een ledikant.

Let er bij de aanschaf van een ledikant op of de bodem verstelbaar is, dit is meestal wel het geval. Zo kun je de bodem lager zetten als je baby ineens een goede klimmer blijkt te zijn. Sommige ledikanten kun je zelfs ombouwen tot peuterbed. Vaak zijn deze ledikanten wat duurder, maar je kunt er de eerste vijf jaar mee vooruit. Uiteraard hoort bij een ledikant ook een matras en beddengoed. Laat je hier in de winkel goed over voorlichten of kijk voor meer informatie en tests op de website van de Consumentenbond.

Tip: check bij een ouder wiegje of ledikant wel of hij nog voldoet aan de nieuwste veiligheidseisen.

Lees verder onder de advertentie

Commode

Ook onmisbaar in de babykamer: een commode. Elke lage kast kan in principe als commode dienen, maar kies er wel een met een goede werkhoogte. Zo voorkom je pijn in je rug tijdens het verschonen, aankleden en badderen. Heb je de ruimte, dan is het prettig als er naast het aankleedkussen nog andere spullen op de commode passen. Het is namelijk fijn als je altijd een stapeltje luiers en doekjes binnen handbereik hebt. Is het passen en meten in de kinderkamer, dan kun je ook de hoogte in: hang een wandplank of XL-letterbak neer voor alle zaken waar je niet naast wilt grijpen.

Op zoek naar een mooie kast om een tweede leven als commode te geven? Goed speurwerk op Markplaats of in de kringloop levert vaak de mooiste vondsten op.

Lees verder onder de advertentie

Kledingkast

Zo’n klein mens en toch al zo veel spullen… Naast een commode is een extra kast geen overbodige luxe. Al die rompers, kleding, knuffels en luiers berg je hierin op. Je kunt een kledingkast voor kinderen kiezen, maar een vintage locker of een erfstuk in een nieuw jasje zijn ook geschikt en bovendien echte sfeermakers. Als je maar genoeg bergruimte hebt.

Ga je met een oude kast aan de slag? Let er dan op dat je altijd verf op waterbasis gebruikt, dit is veiliger voor jou en je kindje. Verftips lees je in Help ik ga verven!

Lees verder onder de advertentie

Fijne stoel

Last but zeker niet least: een lekkere stoel of fijn bankje heb je nodig in de babykamer. Je brengt aardig wat tijd door met voeden, voorlezen en troosten en dan is het maar wat makkelijk om dit in de buurt van het ledikant of wiegje te doen. Let bij het uitzoeken van de stoel goed op de zithoogte, met een baby in je armen wil je zo comfortabel mogelijk kunnen gaan zitten en weer opstaan. Helemaal als het midden in de nacht is en je door slaapgebrek sneller uit balans bent. Kies in ieder geval een comfortabele stoel uit met goede armleuningen. Een paar kussens die je onder jouw arm en kind kunt leggen is ook geen overbodige luxe.

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen Verhuist seizoen 1, aflevering 2 | styling Eva van de Ven | fotografie Barbara Kieboom