Zo koop je het juiste vloerkleed

Algemene introductie vloerkleden

Een vloerkleed is praktisch en voegt sfeer toe aan je interieur. Je gebruikt dit woonitem om van de losse onderdelen in een ruimte één geheel te maken. Een kleed zorgt letterlijk en figuurlijk voor warmte in huis en een vloerkleed is ook nog eens een prachtige blikvanger.

Hieronder geven we je antwoord op de meest gestelde vragen over vloerkleden. Je vindt handige tips bij het uitkiezen van een vloerkleed, de beste onderhoudstips en komt meer te weten over de verschillende formaten, materialen en stijlen. Naast antwoord op al je vragen over vloerkleden kan je hier uiteraard ook terecht voor een flinke dosis inspiratie. Niet alleen om een kleed te kopen, maar ook zelf te maken.

Hoe kies ik een vloerkleed?

Bij het uitzoeken van een vloerkleed zijn er een aantal punten om op te letten. Formaat, materiaal en stijl zijn de belangrijkste, maar ook de functie is bepalend bij het maken van de juiste keuze.

Wil je een kleed om koude voeten te voorkomen in je slaapkamer of woonkamer, zoek je een zachte ondergrond waar je kinderen op kunnen spelen of moet een kleed een blikvanger in de ruimte zijn? Er zijn talloze redenen te bedenken waarom een tapijt een waardevolle toevoeging is voor je interieur.

Let er verder op dat je het juiste formaat kiest. Je verkijkt je snel op de grootte van een kleed, meet daardoor altijd in huis op, hoe groot hij moet zijn.

Ook de kleur is een punt van aandacht, vanop een foto op internet of in de winkel kan een kleur heel anders overkomen dan wanneer je hem thuis neerlegt. Wil je zeker weten dat het vloerkleed in jouw huis net zo mooi staat als op een foto? Zorg dat je het kleed gemakkelijk kunt ruilen of bestel meerdere kleden op zicht.

vloerkleden combineren

Welk formaat? Kleine en grote vloerkleden. Meerdere kleine vloerkleden combineren.

Hoe groot moet een vloerkleed zijn? Veel mensen vinden het lastig om het juiste formaat te bepalen. Er zijn een aantal standaardmaten die veel verkocht worden: 170cmx240 cm, 200×300 en 250×350.

Om te zien welk formaat vloerkleed het beste is voor jouw interieur, leg je kranten op de vloer in de maat van hoe je het karpet zou willen. Zo krijg je de beste indruk van de ware grootte ervan. En kun je echt niet vinden wat je zoekt, is een maatwerk vloerkleed ook een optie.

Welke vorm?

Een rechthoekig vloerkleed is de meest gekozen vorm, maar er zijn zoveel meer opties. Alles kan en mag tegenwoordig. Een vierkant vloerkleed staat mooi in een ruimte die juist niet vierkant of rechthoekig is. Combineer een rechthoekig vloerkleed met een rond exemplaar dat er deels overheen ligt en zet op het ronde kleed een mooie armstoel. Met een rond vloerkleed doorbreek je alle rechte lijnen in huis, dit zorgt voor een speels effect. Hierdoor staat een rond kleed perfect in een vierkante ruimte.

Wil je een kleed in de hal of gang dan is een wat langer en smaller model een goede optie. Zo’n loper geeft gasten direct het gevoel dat ze welkom zijn.

rond vloerkleed

De beste materialen van vloerkleden

Katoen, kokos, sisal en wollen vloerkleden zijn allemaal gemaakt van natuurlijke materialen. Daarnaast heb je synthetische vloerkleden van kunststof, polyester of rubber.

De functie en stijl is bepalend voor de materiaalkeuze.

Een wollen kleed is het populairst. Dit materiaal is eenvoudig te onderhouden, omdat wolvezels geen vuil aantrekken. Hierdoor blijft het kleed lang mooi en fris van kleur. Een nadeel van een wollen vloerkleed is dat het – zeker in het begin en afhankelijk van de pool – best wat kan pluizen.

Houd je niet van wol of kun je er niet tegen? Dan is een katoenen vloerkleed een alternatief. Een katoenen kleed is een kindvriendelijke optie en wordt vaak gekozen voor de kinderkamer. Je kunt dit materiaal makkelijk wassen en het is voor een goede prijs te koop. Hierdoor kun je het ook makkelijk nog eens vervangen door een nieuw exemplaar wanneer je erop uitgekeken bent.

Voor mensen met een stofallergie is een kunststof vloerkleed ideaal. Deze vloerkleden nemen geen stof op, waardoor ze makkelijk schoon zijn te maken. Bijkomend voordeel is dat je een kunststof vloerkleed ook buiten kunt neerleggen, heel mooi onder de picknicktafel.

Om je vloerkleed zo lang mogelijk mooi te houden, is het belangrijk om het op de juiste manier te onderhouden.

Hoe onderhoud ik een vloerkleed?

Goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur van je vloerkleed. Stofzuig het kleed minimaal 1x per week met de gladde stofzuigermond. Nieuwe vloerkleden verliezen in het begin losliggende vezels en zullen hierdoor een beetje pluizen. Hoe hoger de pool, hoe meer pluis. Trek loszittende pluisjes nooit uit het vloerkleed, daarmee kun je het kleed beschadigen.

Zit er een vlek in je vloerkleed? Haal het vocht meteen weg door het op te deppen met een badstof handdoek of keukenpapier. Is het grootste deel van de vlek weg? Behandel de vlek dan met koud water en een beetje schoonmaakmiddel of Spa bruis en droog dit weer na door te deppen. Let op dat je het tapijt niet te nat maakt en er niet op loopt totdat het weer droog is.

Een kleed voor elke woonstijl

Voor elke woonstijl is er tegenwoordig wel een bijpassend vloerkleed te vinden. Wil je simpelweg wat warmte toevoegen aan je interieur en zoek je een kleed dat niet te veel de aandacht trekt? Dan is een basic vloerkleed precies wat je zoekt. Een rustig kleed in een neutrale kleur die binnen elke woonstijl past.

Wanneer je je graag laat inspireren door wat anderen in huis hebben, kijk dan eens bij de meest gekozen vloerkleden. Hier vind je de absolute bestsellers uit de vtwonen shop. Een van de populairste vloerkledenmerken is Rozenkelim. Deze platgeweven tapijten met rozenmotieven zijn tijdloos en vormen een echte blikvanger in huis.

Nog meer tijdloze vloerkleden vind je in de shop in de categorie: ‘klassiek vloerkleed’. Dit type is altijd goed en past bij elk interieur. De kleden hebben net wat meer kleur en een iets opvallender motief dan de basic exemplaren, maar zijn niet te trendgevoelig waardoor ze jaren meekunnen.

Wanneer het van jou allemaal net wel wat meer uitgesproken mag, kan je kiezen voor een gestreept, grafisch of kleurrijk vloerkleed. Over de verschillende kleuren kleden lees je meer in de volgende paragraaf.

Welke kleur vloerkleed kies je?

De kleur van je vloerkleed en de stijl hangen samen. Is jouw stijl basic en ingetogen dan is een effen vloerkleed een veilige keuze. Let bij het kiezen van het kleed ook op de muren. Ben je van plan om het kleed neer te leggen bij een muur met een uitgesproken kleur of drukker behang? Dan zorgt een effen exemplaar voor rust.

Wanneer je met je karpet echt een statement wilt maken, dan is een kleurrijk vloerkleed de blikvanger die je zoekt. Vind je een kleurig vloerkleed te druk? Dan kun je ook kiezen voor een iets verwassen uitstraling en afgezwakte kleuren. Zo valt het kleed wat minder op, maar heb je toch wat anders dan anders. De sleetse karpetten uit de vtwonen collectie zijn een goed voorbeeld van vloerkleden met een mooie doorleefde look, net als de vloerkleden van Calvin Klein.

Vloerkleden met een grafische print of strepen zijn de perfecte middenweg wanneer je op zoek bent naar een basic kleed maar wel een vrolijke print of patroon zoekt. De vloerkleden van House Doctor zijn enorm populair, net als de kleden van HKLiving.

vloerkleed

Hoe leg ik een vloerkleed neer?

Heb je een kleed gekocht en uitgepakt, dan is de volgende stap: hoe leg je het kleed neer? Wil je eenheid creëren, zet dan de meubels die je samen wilt brengen deels op je kleed. In elk geval met de voorpoten. Zo maak je van bijvoorbeeld je armstoel, zetel en salontafel één geheel met een tapijt. Wijkt je indeling af waardoor je aan een vloerkleed niet voldoende hebt? Geen probleem, leg meerdere kleden over elkaar om alle losse elementen met elkaar te verbinden.

Wanneer je een vloerkleed onder je meubels te groot vindt, kun je ook kiezen voor een wat kleinere en de meubels erom heen plaatsen. Dit is ook een goede optie als je een opvallend, gekleurd vloerkleed koopt of een kleed met een gedurfd dessin.

Gebruik je een tapijt bij het eetgedeelte? Ga voor een formaat vloerkleed dat aan elke kant minimaal 60 cm uitsteekt, zo kun je je stoel naar achteren schuiven, zonder dat deze van het vloerkleed afschuift.

Hoe combineer ik een vloerkleed?

Een tapijt is op talloze manieren te combineren met de meubels en accessoires die je al in huis hebt. Vloerkleden passen in elke ruimte en kun je in het hele huis neerleggen. Voor inspiratie hoe je dit doet, kijk je bijvoorbeeld in de woning van Jochem en Danny.

Wanneer je wilt weten hoe je een specifiek hoekje kunt creëren met behulp van een kleed kan je verschillende afleveringen ‘Weer verliefd op je huis’ bekijken. Ontdek hoe mooi een rond kleed onder je schommelstoel past, en zie hoe je van meerdere bijzettafels een geheel maakt door er een kleed onder te leggen.

nog meer: Adviespagina