Een donkere ruimte inrichten: dit zijn de no go’s

Heb je moeite met het inrichten van een donkere ruimte? Er zijn een paar dingen die je beter niet kunt doen, of juist wél eens uit zou kunnen proberen.

donkere woonkamer
Behang Wallpower Artifact, 280×212 cm (hxb), per rol € 289,- (eijffinger.com). Witleren bank Master, 211x96x86 cm (bxdxh) € 3198,-, witte stoel € 399,-, eettafel Slim X van Studio Henk, blad van eikenhout met gerookte beits, vanaf € 1810,- (loods5). Poef Sandared € 89,95, plaid met stippen Ravaror € 49,99 (ikea). Kussen met print € 49,95 (urbannatureculture.com), groen kussen van Hay € 79,-(vtwonen.be). Salontafel Paul Kingma € 2750,-, retrovaas € 45,- (neeflouis). Wollen vloerkleed Hem € 350,- (demachinekamer). Witte keramische bijzettafel € 199,-, groene lampenvoet € 139,-, zwarte lampenvoet met oren € 119,-, lampenkap vanaf € 63,95 (hkliving). Overig privébezit.

Vermijd een donkere basis

De sfeer en inrichting van een ruimte begint bij het uitkiezen van de vloer en muur. In een donkere ruimte wil je donker kleurgebruik zoveel mogelijk vermijden als je het licht en luchtig wilt houden. Bedenk dus goed wat voor invloed de kleur van de muur en vloer kunnen hebben, en kies dan liever voor lichte tonen. 

Muren kun je te allen tijde voorzien van een nieuwe lik verf, of misschien wel een mooi behang. Ligt er al een donker gekleurde vloer in de donkere ruimte? Dan kan een licht vloerkleed de uitkomst zijn, zoals deze met simplistische look en crèmekleur van WOUD.

LEES OOK
Licht, basic & grafisch: dit is Scandinavisch wonen

Natuurlijk licht niet blokkeren

In een donkere ruimte is elke vorm van licht welkom, maar met name natuurlijk licht. Dit om ervoor te zorgen dat de ruimte naast donker niet ook nog bedompt gaat aanvoelen. Geef natuurlijk licht dus zoveel mogelijk de ruimte. Kies bijvoorbeeld voor lichte gordijnen en zorg dat op de vensterbank geen items staan die het licht blokkeren. 

Gebruik geen ‘zware’ meubels

Bij het inrichten van een donkere ruimte is het ook goed om rekening te houden met de meubels die je in de ruimte zet. Zo kun je donkere en ‘zware’ meubels het best vermijden. Kies bijvoorbeeld voor een bank op hoge poten om meer lucht en licht in de ruimte te brengen. Idem dito voor bijvoorbeeld de salontafel of je tv-meubel.

LEES OOK
Handige indeeltruc: meubels in de ruimte plaatsen

Liever minimaal dan maximaal

Een overkill aan accessoires kan een ruimte rommelig en vol laten aanvoelen. Houd het bij de inrichting van een donkere ruimte dus liever subtiel en minimalistisch. Ga bijvoorbeeld voor een aantal grote decoratiestukken in plaats van meerdere kleine. 

Houd hierbij ook weer rekening met de kleur- en materiaalkeuze. Zo kan een grote transparante vaas meer licht en rust in een ruimte brengen dan een ‘zwaar’ exemplaar van donker keramiek. Daarnaast zijn spiegels in een donkere ruimte zeker aan te raden. Deze reflecteren het (natuurlijke) licht en zorgen ervoor dat de ruimte groter aanvoelt. 

Gebruik lampen op de juiste manier

Lamp en licht hoeven niet alleen praktisch te zijn. Door lampen op de juiste manier in te zetten kun je een donkere ruimte een stuk lichter en ruimtelijker laten aanvoelen. Kies bijvoorbeeld niet alleen voor een staande lamp naast de bank omdat het praktisch is met lezen. Bekijk welke donkere hoek in de kamer extra licht kan gebruiken. Zo kom je met mooie tafellampen en wandlampen al een heel eind. 

LEES OOK
5 simpele tips om een donkere kamer lichter te laten lijken

nog meer: woonkamer