Verschillende stofsoorten: een handig overzicht

Er is tegenwoordig zoveel mogelijk op het gebied van het interieur dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Alleen al die verschillende stofsoorten… Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen zijde en satijn? En wat is kunstvezel nou eigenlijk? Tijd voor een handig overzicht.

Katoen

Katoen is misschien wel een van de bekendste stoffen. Veel kleding wordt van katoen gemaakt, maar de stof wordt ook gebruikt voor meubels. Katoen is een natuurlijk materiaal en over het algemeen een stof die goed ademt. Dit is een voordeel, maar de stof heeft ook nadelen: katoen verkleurt vrij snel door zonlicht en is ook erg kreukgevoelig.

Zijde

Een veel gestelde vraag: wat is het verschil tussen zijde en satijn? Zijde is een pure stofsoort en satijn is als het ware het ‘kunstmatige’ zusje. Een satijnen dekbedovertrek bijvoorbeeld belooft wonderen te doen voor je huid en haar, maar de stof ademt slecht en voelt ook wat plakkerig aan.

Zijde is een dure stof die heel zacht aanvoelt en een luxe uitstraling heeft. De nadelen van zijde? Het is prijzig, het gaat snel ‘pillen’ en de productie ervan is niet altijd even diervriendelijk.

Linnen

Linnen is luchtig, stijlvol en licht. De stof is natuurlijk en wordt gemaakt van de stengels van vlas. Linnen is een dun, maar sterk materiaal en zal niet snel gaan pillen. Een nadeel aan linnen is dat het ontzettend snel kreukt en die kreukels krijg je er ook moeilijk weer uit. Daarnaast is de stof gevoelig voor verkleuring.

Wol

Wol is een welbekende stof die we al jaren terugzien in ons interieur. Het wordt gemaakt van schapenhaar en is dus een natuurlijk materiaal. Net als een echte schapenvacht, houdt wol je goed warm. Let wel op: sommige mensen vinden wol kriebelen of krijgen (in een enkel geval) zelfs een allergische reactie van de stof.

Kunstvezel

Kunstvezel is een textielsoort die is opgebouwd uit een niet-natuurlijke stof. Polyamide, microvezel, polyester, acryl en viscose zijn bijvoorbeeld gemaakt van kunstvezels. Vaak zijn deze stoffen goedkoper, nemen ze bijna geen vocht op, zijn ze makkelijk schoon te maken en kreuken ze niet snel.

Een nadeel is dat deze kunstmatige stoffen snel statisch worden en minder zacht kunnen aanvoelen. Viscose is daarop een uitzondering, deze stof is gemaakt van een natuurlijke grondstof, maar kan niet tegen vocht en licht en kreukt snel.

Trendgevoelige stoffen

Naast de standaard stoffen zijn er ook stofsoorten die je minder vaak ziet en maar één seizoen erg populair zijn. Bouclé is daar een goed voorbeeld van. Met die stof creëer je een warm interieur. En als we naar voorgaande seizoenen kijken, is velours een goed voorbeeld van een trendgevoelige stof.

Shop verschillende stofsoorten…

nog meer: Wooninspiratie