De Stijl van Eva: de zithoek van Sanna en Joost

Veel mensen vinden het lastig om van hun nieuwe huis een echt thuis te maken. Dat probleem hebben Sanna en Joost uit Eindhoven ook. Verhuizen naar een nieuwe stad, allebei een nieuwe baan, kinderen naar een andere school… aan sommige dingen kom je dan gewoon even niet toe. Eva rijdt daarom graag langs om te helpen met het gezelliger maken van de zithoek.

Het woonprobleem: de zithoek mist sfeer

Met de basis van de woonkamer van Sanna en Joost zit het wel goed: er zit een fijne kleur blauw op de muren, er staat een mooie bank en er is zelfs behangen. Toch vinden ze dat de zithoek meer pit, persoonlijkheid, kleur en contrast kan gebruiken. Eva laat in deze aflevering van De Stijl van Eva zien hoe je dat in een paar uur voor elkaar krijgt.

Zo geef je meer sfeer aan de zithoek

 • Eva heeft twee DIY’s bedacht om de kamer persoonlijker en sfeervoller te maken. Hiervoor moet eerst de ruimte zo leeg mogelijk worden gemaakt, zodat je overal goed bij kunt.
 • Sanna en Joost houden van een rustig interieur, maar het mag wel wat spannender. De eerste DIY – wanddecoratie van sierlijsten – zorgt voor meer speelsheid. Door de latjes in dezelfde kleur als de muur te verven, blijft het toch een geheel. Het stappenplan voor de DIY vind je hieronder.
 • De zithoek krijgt meer licht door een wandlamp van natuurlijke materialen. Dit zorgt ook voor een zacht contrast op de blauwe muur.
 • De tweede DIY kun je ook heel eenvoudig zelf doen: lampenkappen een nieuwe look geven met een andere stof. De werkwijze lees je hieronder.
 • Hangen de sierlijsten op de muur en staan de nieuwe kappen te shinen? Zet dan de bank en eventuele andere meubels en accessoires weer terug.
 • Tijd om af te stylen! Leg lekker veel kussens op de bank voor het echte plof-effect. Met deze trucs kun je kussens zo neerleggen dat het geen rommeltje wordt.

DIY: maak wanddecoratie met sierlijsten

Rustig en toch net even minder standaard: met deze zelfmaker geef in een paar uur tijd de muur wat meer pit. Door de lijsten in dezelfde kleur als de muur te schilderen, vallen ze toch niet al teveel op. Dit is het boodschappenlijstje voor de DIY:

Meet de muur waar de decoratie komt te hangen goed op en bepaal hoe groot het DIY muuridee moet worden. Een ontwerp met alle maten op papier geeft een goed beeld. Eva koos voor de zithoek van Sanna voor vlakken van verschillende formaten die in elkaar overlopen. Zaag hiervoor de sierlijsten met behulp van de verstekbak op maat. Zorg dat je de aansluitende zijden niet dezelfde kant op zaagt, anders sluiten ze niet goed op elkaar aan.

Leg de latten op een plak oppervlak en geef ze met verf de gewenste kleur. Laat daarna goed drogen. Zijn de sierlatjes droog, dan kun je je ontwerp eerst op de vloer uitleggen. Op de muur geef je daarna de hoeken van de vlakken met afplaktape aan. Zeker van je zaak? Dan kunnen de lijsten op de muur! Met montagekit bevestig je ze op de wand. Gebruik eventueel een waterpas hierbij voor een kaarsrecht resultaat.

Bevestig stukjes stof tussen de latjes, zodat je het effect van een schilderij krijgt en laat andere vlakken juist open om hier later een dierbare foto of ander object in te hangen. 

LEES OOK
6 unieke items om in een lijst te stoppen

DIY: geef een oude lampenkap een nieuwe look

Een oude lampenkap blaas je in mum van tijd nieuw leven in met een nieuw stofje. Dit heb je nodig voor de DIY:

lamp bekleden

Ben je uitgekeken op een lampenkap? Gooi ‘m niet weg, maar bekleed deze eenvoudig met een nieuwe stof. Laat de oude bekleding gewoon zitten, dit vormt de basis van de nieuwe kap.

Meet de lampenkap rondom op en tel er aan alle kanten 1 cm bij op voor de naden. Wikkel daarna op drie plekken de dubbelzijdige tape om de kap: boven, onder en midden. De bovenste plakstrip laat je er nog even op.

Leg dan de stof op een tafel of andere vlakke, schone ondergrond en wikkel de lampenkap in de stof. Bevestig op een uiteinde van de stof ook een plakstrip en maak hiermee de naad netjes dicht. Je kunt dit eventueel met naald en draad nog netter afwerken. Plak aan de binnenkant van de kap bij de onderste en bovenste rand ook een plakstrip en vouw de stof naar binnen. Klaar is je nieuwe, oude lampenkap!

Liever met vilt of een ander manteriaal aan de slag? Hier vind je allemaal manieren om zelf een lampenkap te maken.

Deze producten heeft Eva gebruikt voor de make-over

 • wandlamp Lou van Moos, vtwonen
 • tafellamp Lunar van BePureHome, vtwonen
 • sierkussen Dero van Bloomingville, vtwonen
 • sierkussen Botanic in roze van Malagoon, vtwonen
 • sierkussen Ebrar van Bloomingville, vtwonen
 • sierkussen Ikat van Malagoon in antraciet, vtwonen
 • sierkussen corduroy van HKliving, vtwonen
 • sierkussen van Bloomingville, vtwonen
 • sierkussen Portland in off-white van Linen and More, vtwonen
 • sierkussen Tufted in blauw van vtwonen
 • sierkussen Printed Tokyo van HKliving, vtwonen

nog meer: vttv