Zo kun je verf bewaren
Voorzie jij je muren en meubels regelmatig van een nieuwe lik verf? Dan stapelen de halflege verfblikken zich waarschijnlijk op richting plafond. Want weggooien is zonde en zo’n restje verf kan altijd van pas komen bij een nieuw project… Maar hoe zit het met de houdbaarheid van verf en hoe en waar kun je het het beste bewaren? We zochten het voor je uit.
Hoe lang verf bewaren
Een ongeopend blik verf op waterbasis kun je zeker een jaar bewaren. Verf verdund met terpentine kun je minstens twee jaar bewaren. De droogtijd kan daarna soms wel wat langer zijn, omdat de verf ouder is geworden en de werking van bepaalde stoffen daardoor niet meer optimaal is.
Hoe zit het met houdbaarheid van gebruikte verf?
- Verf in een half blik of meer kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Bedek het blik na gebruik eerst met huishoudfolie, druk de deksel goed aan en zet de pot nog even op zijn kop om alles goed aan te drukken. Zo zorg je ervoor dat er geen lucht bij kan komen en blijft de verf bruikbaar. Zodra er namelijk lucht bij verf komt, neemt de houdbaarheid snel af. Vergeet niet om op de pot een sticker te plakken met de datum waarop de verf het laatst is gebruikt en de naam en/of ralkleur.
- Heb je minder dan een half blik verf over? Giet de resten dan over in een afsluitbare pot, bijvoorbeeld een lege en schoongemaakte confituurpot, dit neemt minder plek in beslag. Span er huishoudfolie over voordat je de pot afsluit en vermeld op de jampot de kleur en kleurcode. Komt er na verloop van tijd toch een laagje gedroogde verf op? Dan kun je deze weghalen.
Waar bewaar je verf?
Zorg er altijd voor dat je verf donker en vorstvrij bewaart: een garage, schuur, kelder of berghok is ideaal. De temperatuur moet in ieder geval boven de 5 °C zijn, anders wordt de verf muf, droog en korrelig en kun je het helaas niet meer gebruiken. Twijfel je of de verf nog goed is? Vaak stinkt oude verf, dus weet je bij het openen eigenlijk wel genoeg.
Tip: vergeet niet om de verf goed door te roeren wanneer je een blik heropent. Maar roer niet te snel, want dan kunnen er kleine bubbels in de verf ontstaan die zichtbaar zijn op het oppervlak dat je wilt schilderen.
Hoe moet je verf weggooien?
Is de verf niet meer goed of is er zo weinig over dat je het weg wilt gooien? Spoel restjes vloeibare verf dan nooit door de gootsteen of het toilet. Je hebt dan kans op verstopping, lelijke vlekken en ander vervelend gedoe. Bovendien is het heel slecht voor het milieu.
Verf is een chemische stof en moet je daarom scheiden. Je kunt verf afvoeren bij KGA-ophaling in je buurt of een recyclagepark in jouw gemeente. Je kunt blikken met voldoende verf ook verkopen via Marktplaats of er iemand anders een plezier mee doen.
Kijk ook nog even naar: zo kun je kwasten goed bewaren.
Nog meer kleur in huis:
Bron: foto: styling Cleo Scheulderman, fotografie Jeroen van der Spek