Goed voor het milieu en je portemonnee: zonnepanelen

Al zien we hier in België niet altijd evenveel zon, het plaatsen van zonnepanelen is ook bij ons een goede investering. Voor het milieu én je portemonnee. Duurzaam gebruik maken van de natuur, ondertussen besparen op je energiekosten en ook geen onzekerheid meer over toekomstige prijsstijgingen van energieleveranciers. Je moet met ons klimaat wel even geduld hebben voor het loont (houd rekening met een jaar of tien), maar dan heb je ook wel een win-winwinsituatie.

Wat levert dat nu op?

Onder andere je energieverbruik en de ligging van het dak zijn van invloed op de besparing. Ter indicatie: de kosten voor het plaatsen van een installatie van 4kW, die een doorsneegezin bijna volledig van stroom voorziet, kost gemiddeld 6500 euro (exclusief btw). Momenteel kun je zonder subsidies op een terugverdientijd tussen de zeven à negen jaar rekenen (bron: www.zonnepanelenenergie.be). Bekijk de zoninstraling op je dak en je persoonlijke terugverdientijd op de zonnekaart op de site www.energiesparen.be/zonnekaart.

Soorten panelen

Zonnepanelen worden vaak geleverd als totaalpakket: de panelen, een omvormer en de installatiekosten. Je kunt kiezen uit:

  • kristallijne zonnecellen: de meestal blauwe polykristallijne met aluminium rand zijn zo’n 10% goedkoper dan de zwarte monokristallijne (all blacks), die rustiger ogen. De kwaliteits- en rendementsverschillen zijn klein.
  • CIS ‘dunne film’ zonnepanelen worden milieuvriendelijker gemaakt. Ze zijn ook voordeliger, maar hebben minder rendement (er is meer dakoppervlakte nodig). Qua uiterlijk lijken ze op de all blacks.

Vergelijkend onderzoek

Do’s & don’ts

  • Voor een ideale opbrengst moeten de panelen tussen zuidoost en zuidwest gericht zijn, onder een hoek van 20 tot 60 graden. Schaduw van (toekomstige) gebouwen, (groeiende) bomen en schoorstenen verstoren de opbrengst van zonnepanelen.
  • Geef de voorkeur aan een installateur met certificaat van bekwaamheid of een installatiebedrijf met Quest-kwaliteitslabel.
  • Let op de garantie, voor zowel de panelen als de omvormer.
  • Ga bij offertes niet blind voor de meest aantrekkelijke prijs, maar check ook of het voorstel past bij jouw woonsituatie, zoals het soort dak (houd bij een plat dak rekening met een meerprijs tussen € 10,- en € 50,- per paneel), de zoninval, en of een extra groep in de meterkast nodig is en of die ook al in de prijs verwerkt is.
  • Denk aan de toekomst. Gaan kinderen al gauw het huis uit, dan wordt minder energie verbruikt en heb je minder panelen nodig. Ben je van plan elektrisch te gaan rijden, kies dan een grotere installatie.
  • Een verzekering afsluiten is niet nodig, want zonnepanelen vallen onder je woonverzekering. Meld de plaatsing wel bij je verzekeraar, dan ben je er zeker van dat je zonnepanelen goed verzekerd zijn tegen brand, storm én diefstal.

Subsidie?

Subsidies voor zonnepanelen zijn voor het grootste deel afgebouwd. Dit komt omdat zonnepanelen op zichzelf al een interessante investering zijn waar geen financiële hulp meer voor nodig is door de overheid. Er zijn wel steunmaatregelen die door andere instanties worden toegekend. Zo geven sommige steden en gemeenten een premie voor de plaatsing van zonnepanelen. Een overzicht van alle mogelijke voordelen en de specifieke vereisten vind je op www.energiesparen.be onder ‘Zoek uw subsidie’.

Het kan ook zijn dat je aanspraak kunt maken op een voordelige Energielening van de Vlaamse overheid om je kosten voor het plaatsen van zonnepanelen te financieren. Je kunt maximaal 10.000 euro lenen. Dit bedrag moet terugbetaald worden over een periode van vijf jaar. De intrest bedraagt 0% of 2%. Neem hiervoor contact op met het Energiehuis dat voor je gemeente de energieleningen toekent.

Vergunning nodig?

Zonnepanelen kunnen meestal zonder bouwvergunning geplaatst worden, maar informeer steeds bij je gemeentebestuur. Er zijn wel bijkomende voorwaarden, zoals een goede dakisolatie, een keuring door een erkend controleorganisme en aanmelding bij de netbeheerder.

Bron: vtwonen 07-2017

nog meer: vtverbouwen