Vloerverwarming leggen voor warme voeten

beeld vtwonen Beeld

Vloerverwarming is energiezuinig, voordelig, mooier dan radiatoren, gezonder (door het ontbreken van luchtcirculatie) en natuurlijk heel aangenaam. Onder welke vloeren kun je vloerverwarming leggen?

Lees verder onder de advertentie

Vloerverwarming kan overal

Vloerverwarming leggen kan in principe overal, ook onder een houten vloer. Welke vloer je ook kiest, meld bij aankoop altijd dat er vloerverwarming onder komt te liggen. Elk product moet hierop afgestemd zijn. Tip: gemiddeld levert vloerverwarming een energiebesparing op van vijftien procent.

Houten vloer

Wil je vloerverwarming én een houten vloer? Dan is lamelparket de beste keuze. Deze bestaat uit gelaagde planken, waardoor de werking van het hout minimaal is. Dit in tegenstelling tot een massief houten vloer. Hoe meer temperatuurwisselingen, hoe meer werking en des te groter de kans op scheuren en vervormingen in het hout. Kies voor parket dat gelijmd wordt op de ondervloer als je de vloerverwarming als hoofdverwarming wilt gebruiken. Zwevende parketvloeren zijn hiervoor niet geschikt, omdat de luchtlaag niet bevorderlijk is voor de warmteverspreiding. Zwevende vloeren kunnen wel worden gebruikt als je de vloerverwarming als bijverwarming gaat gebruiken.

Laminaat

Laminaat heeft een isolerende werking. Dit zorgt ervoor dat het effect van de vloerverwarming minder wordt, waardoor je wellicht extra radiatoren in huis moet plaatsen om de gewenste temperatuur te krijgen. Als hoofdverwarming is de combinatie met laminaat dus niet erg geschikt, als bijverwarming wel.

Lees verder onder de advertentie

Marmoleum, vinyl, linoleum

Marmoleum, linoleum of vinyl zijn heel geschikt voor vloerverwarming. Voorwaarde is wel dat de hele onderkant van de vloer gelijmd wordt.

Plavuizen en natuursteen

Plavuizen en natuursteen, zoals marmer, leisteen en hardsteen, zijn de beste vloersoorten om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Ze nemen de warmte goed op en geven deze weer langzaam af, waardoor een perfecte warmteoverdracht ontstaat.

Beton

Vloerverwarming onder een betonvloer kan, maar je moet wel met een aantal zaken rekening houden. Zo moet de vloer dik genoeg zijn en moeten er zogenaamde uitzettingsvoegen worden aangebracht om te voorkomen dat de vloer bij temperatuurwisselingen gaat scheuren.

Lees verder onder de advertentie

Gietvloer

Een gietvloer is heel geschikt om te worden aangebracht over vloerverwarming, omdat het makkelijk warmte opneemt en afgeeft.

Tapijt

Tapijt en vloerverwarming gaan tegenwoordig prima samen. Wel gelden een aantal voorwaarden waar het huis en tapijt aan moeten voldoen. De ruimte moet bijvoorbeeld voldoende geïsoleerd zijn, de aanvoertemperatuur van het verwarmingswater mag niet hoger dan 40 graden zijn en het vloeroppervlak mag maximaal 28 graden worden. Op het label wordt duidelijk aangegeven of het tapijt geschikt is voor vloerverwarming. Tapijt dat op vloerverwarming kan worden gelegd, is vaak wel van een dunnere kwaliteit. Kies altijd voor tapijt dat antistatisch is gemaakt, omdat vloerverwarming het tapijt droog maakt, wat statische oplading tot gevolg heeft.