Hout op de vloer

Hout is veruit de populairste vloersoort. Niet zo vreemd, want een houten vloer geeft een warme sfeer in huis en is de meest duurzame keuze.

woonkamer nauturlijke materialen houten vloer

Je wilt een houten vloer, maar worden het dan massieve planken of parket? Een massief houten vloer is duurder, maar wel het duurzaamst. Die kun je eens in de zoveel jaar schuren en hij is weer als nieuw. Een massieve vloer kan bij goed onderhoud een leven lang meegaan. Een parketvloer, bijvoorbeeld lamelparket, heeft alleen een houten toplaag. Parket is in verschillende diktes te koop, dus ook in een kwaliteit die je een of twee keer kunt schuren. Je kunt de vloer – of het nu massief hout is of parket – op verschillende manieren leggen: in planken – breed, smal of een combinatie daarvan -, in visgraat-, mozaïek- of een ander patroon.

Soorten hout

Bedenk dat de ene houtsoort (bijvoorbeeld eiken) harder en dus krasbestendiger is dan de andere (zoals grenen). Er zijn tientallen soorten houten vloeren te koop, van heel licht Europees hout (berken, eiken) tot bijna zwarte tropische soorten (wengé). Ook kun je kiezen voor oude vloerdelen of dakdelen en zelfs antieke vloeren uit oude landhuizen of boerderijen. Dat antieke effect kun je trouwens ook krijgen door een nieuwe verouderde vloer te leggen. De vloer heeft dan een behandeling gehad met bijvoorbeeld een grijze olie en heeft putten en deuken voor een oud effect.

Behandeling

Sommige nieuwe vloeren koop je al behandeld, andere hebben nog een behandeling nodig. De meest gebruikte afwerkingen zijn was, olie, hardwax, zeep, lak of beits. Elke behandeling geeft de vloer weer een andere look en heeft voor- en nadelen. Bedenk wel dat als je eenmaal voor een bepaalde behandeling hebt gekozen, het meestal niet mogelijk is om dit later nog te veranderen.

Ondervloer

Onder een houten vloer wordt meestal een ondervloer gelegd, afhankelijk van de kwaliteit van de ondergrond. Soms kan een dunne rubberen onderlaag al voldoende zijn, bijvoorbeeld op een vlakke ondergrond van beton; op een wat meer ongelijke ondergrond is een spaanplaatlaag nodig om de vloer vlak te maken. In een appartement of met een verdieping is een geluiddempende ondervloer aan te raden, soms eisen eigenaren van woningen dat ook.

Hout in natte ruimtes

Een houten vloer in de badkamer of keuken kan, maar is niet zo praktisch. Hiervoor zijn tropische hardhoutsoorten nog het meest geschikt, al zul je de vloer toch heel goed en geregeld moeten behandelen tegen vocht, met botenlak bijvoorbeeld. Een betere keuze is laminaat of tegels met houtlook, die niet van echt hout te onderscheiden zijn en wel vochtbestendig zijn. Ook kurk kan goed tegen vocht.

Oerdelen

Extra brede houten vloeren, ook wel oerdelen genoemd, zijn planken met breedtes tot 38 cm, een dikte van 25 mm en lengtes tot wel vijf meter. Deze massieve brede vloerdelen kunnen ook rechtstreeks op de vloerbalken van een verdieping worden gelegd zodat er aan de onderzijde meteen een mooi plafond ontstaat.

Bron: vtwonen home guide 2015

nog meer: vtverbouwen