Kantoor aan huis, zo zit je goed

Thuiswerk: het wordt steeds populairder. Natuurlijk is het wel belangrijk om ook thuis een fijne, goed georganiseerde en inspirerende werkplek te creëren. Waar moet je op letten? En wat kan eigenlijk beter? Wij zetten enkele handige tips en info op een rijtje voor jouw kantoor aan huis.kantoor aan huis

Zo zit je goed

Een mooi bureau is leuk, maar ergonomisch werken is essentieel. En daar gaat altijd maatwerk mee gepaard, want een man van 1 meter 90 heeft een ander bureau nodig dan een vrouw van 1 meter 60.

De basis: een goede bureaustoel

Het uitgangspunt bij het inrichten van je werkplek is de stoel, daar pas je de hoogte van het werkblad op aan.

  • Stel de hoogte van de stoel zo in dat je voeten plat op de vloer staan. Is de hoogte niet instelbaar, gebruik dan een voetensteun. Je bovenbenen en knieën mogen uiteraard niet klem zitten tussen de onderkant van de tafel en de stoel.
  • Tussen zitting en knie moet een vuistgrote opening zitten. Je kunt de stoelzitting eventueel naar voren of achteren instellen.
  • Zet de rugleuning rechtop, zodat de rug van de bovenrand van het bekken tot de schouderbladen steun heeft en dat vooral het holle gedeelte van je rug goed wordt ondersteund.
  • Geeft jouw stoel niet genoeg ondersteuning, dan kun je hiervoor ook een losse steungordel gebruiken.

Klachten voorkomen

Je armen zijn best zwaar, samen vormen ze 16% van je totale lichaamsgewicht. Als je ze op de armleuningen kunt laten rusten, heb je geen spierkracht nodig om ze omhoog te houden. Zo stel je de armleuningen dan ook in: ga zitten met ontspannen schouders (niet opgetrokken) en je bovenarmen recht naar beneden. Hou je elleboog in een hoek van 90° en maak contact met de armleuning. Je moet niet het gevoel hebben dat je schouder omhoog wordt gedrukt of dat je je armen naar beneden moet duwen. Zet de armleuning van je stoel op dezelfde hoogte als het werkblad. Klopt dat niet helemaal, ga dan niet knoeien met de armleuningen, maar zet je bureaustoel wat hoger. Kun je dan niet meer met je voeten bij de grond, gebruik dan een voetensteun. Als het werkblad te laag is, kun je je bureau ook nog op blokjes of uitschuifpoten zetten.

Recht voor je computer

Voor een goede werkhouding is het belangrijk dat je altijd recht voor je computer zit, met het toetsenbord 8 à 10 cm van de rand van het werkblad. Het beeldscherm moet ongeveer een armlengte van je gezicht af staan (minimaal 50 cm), met de bovenste regel van het beeldscherm op ooghoogte. Je kunt de monitor op hoogte brengen met een monitorverhoger. Werken op een laptop is niet goed voor je houding: je moet dan altijd schuin naar beneden kijken om het beeldscherm te zien. Je kunt je scherm op de juiste hoogte zetten met een speciale laptopstandaard. Omdat je dan niet meer goed bij je toetsenbord kunt, moet je er wel een los toetsenbord en losse muis bij gebruiken.

Tips

  • Veel mensen vergeten dat ze ruimte nodig hebben om vanaf hun bureau hun houding te kunnen aanpassen. Je knieën moeten bijvoorbeeld niet klem komen te zitten tegen een kastje als je wilt draaien. Vermijd een gedraaide of een scheve werkhouding, dat leidt tot een eenzijdige spierbelasting.
  • Zet voorwerpen die je vaak nodig hebt zo dicht mogelijk in de buurt. Dat klinkt zodanig logisch, maar het gebeurt regelmatig dat mensen zich in een rare bocht wringen om bij de printer te kunnen. Zet die liever in een hoek van 90 graden naast het bureau, of juist aan de andere kant van de kamer, zodat je tussen het werken door gedwongen wordt om te bewegen.
  • Laat het toetsenbord plat liggen, dus klap de pootjes niet uit. Dat voorkomt dat je pols een rare knik moet maken.

Bron: vtwonen home guide 2015

nog meer: vtverbouwen