De juiste kleur kiezen

Wit in al zijn nuances is vaak de basiskleur van een interieur, maar krijgt een flinke opkikker door opvallende kleuraccenten. Hoe bepaal je welke kleuren passen bij jou en je huis? In 5 stappen naar een gekleurde muur!

bank-kleur-wit

Stap 1

De eerste stap is goed kijken. Loop eens door je huis met de ogen van iemand die nog nooit bij je over de vloer is geweest. Wat valt je op? Zijn er dingen die niet echt bij elkaar passen?

Stap 2

Maak een lijstje van de aanwezige meubels en accessoires die niet geschilderd kunnen worden, zoals de vloer, de gordijnen, de zetel en kunst. Vaak dienen deze elementen als basis voor je uiteindelijke kleurkeuze.

Stap 3

Ook het licht heeft een grote invloed op kleur. Ga na welke rol het zonlicht in de ruimte speelt. Schijnt de zon op je muur of valt er geen rechtstreeks zonlicht binnen? Een kamer op het noorden is blauwer van licht en voelt koeler aan dan een kamer op het zuiden die geler licht heeft en warmer overkomt. Een ‘koele’ kamer kan dus best een wat warmere kleur (rood, oranje, geel) hebben en een ‘warme’ kamer een wat koelere (paars, groen en blauw).

Stap 4

Ook de verlichting is belangrijk bij de kleurkeuze. Het type verlichting beïnvloedt immers hoe je de kleur uiteindelijk gaat waarnemen. Een kleur kan anders lijken als hij door andere lichtbronnen wordt belicht. Allemaal factoren waarmee je rekening moet houden voor je een kleur kiest.

Stap 5

Heb je een voorkeur voor een of meerdere kleuren? Koop een aantal A4-kleurstalen, hang ze op de muur en bekijk ze op verschillende tijdstippen van de dag en avond. Je kunt de gewenste kleur ook testen door grote vellen papier in de bewuste kleur te schilderen en op de muur te hangen. Hiervoor kun je vaak goedkope staaltjes aanschaffen.

Bron: vtwonen home guide 2015

nog meer: vtverbouwen