Keukenmaterialen; waar kies jij voor?

Minstens zo belangrijk als het keukenontwerp, zijn de materialen en de afwerking die je kiest. Er valt nogal wat te kiezen, dus overweeg goed alle opties.

keukenmaterialen

De muur

De muur lijkt een detail in alle te nemen keukenbeslissingen, maar dit verticale oppervlak springt flink in het oog. Een weloverwogen keuze is hier op zijn plaats. Bedenk ook hoe praktisch de muur is. Zeker achter het kook- en spoelgedeelte moet de muur water- en vlekbestendig zijn. En een afneembaar muuroppervlak bij de vuilnisbak is ook erg handig. Kies je liever voor een eenvoudige oplossing, dan kun je de achterwand schilderen met afwasbare muurverf. Bijna alle verfmerken hebben een dergelijke verf in hun assortiment.

De vloer

Rondom het fornuis en de spoelbak wordt de keuken het meest intensief gebruikt, dus zorg hier voor een slijtvaste vloer om vlekken te voorkomen. Kies voor een vloersoort met een gesloten oppervlak zoals laminaat, vinyl of pvc. Of behandel en onderhoud een vloer zo dat deze geschikt wordt voor de keuken. Zo behoort een mooie houten parketvloer met de juiste afwerking ook tot de kanshebbers. Een gietvloer is vuil- en vlekvast en bestand tegen vrijwel alle zuren. In keukens wordt soms een ruwere toplaag toegevoegd, zodat de vloer minder glad is.

De zwevende plank

In plaats van bovenkasten kun je ook voor een zwevende plank kiezen. Dit werkt vaak een stuk ruimtelijker en zorgt tegelijkertijd voor genoeg bergruimte. In principe hang je een zwevende plank op met schroeven en pluggen. Bij een gipswand gebruik je speciale gyprocpluggen. Plaats eventueel een houten plaat aan de achterkant van de muur, ter hoogte van de plek waar de bovenkasten en/of plank moeten komen. Zo heb je bij het vastschroeven extra grip.

Het werkblad

Het werkblad in de keuken moet tegen een stootje kunnen en bestand zijn tegen temperatuurverschillen, gemorste vloeistoffen en reinigingsmiddelen. Gelukkig is er keuze genoeg!

Materialen

Hout
Massief hout is slijtvast en duurzaam. Bovendien bevat hout enzymen die ongewenste bacteriën bestrijden. Hout vraagt wel om regelmatig onderhoud. Je kunt het hout het beste eens per jaar in de was of olie zetten, dan blijft het een natuurlijke uitstraling behouden. Ook is het mogelijk om hardnekkige vlekken weg te schuren.

Rvs
Het grote voordeel van rvs werkbladen is dat ze erg hard, roestvast, duurzaam en makkelijk schoon te houden zijn. Verder zijn ze bestand tegen praktisch alle huishoudchemicaliën. Het onderhoud van een rvs-werkblad is vrij eenvoudig: gewoon met proper water, eventueel met een beetje zachte zeep. Koffie, thee- en vetaanslag verwijder je met een vloeibaar schuurmiddel. Poets hierbij wel mee in de richting van het materiaal.

Kunststof
Een budget werkblad bij uitstek. Te koop bij doe-het-zelfzaken in allerlei kleuren (al dan niet met natuursteen- of houtlook). Kunststof is heel hygiënisch en meestal is het blad afgewerkt met een stoot- en krasvaste toplaag. Pas wel op met hete potten en pannen.

Natuursteen
Graniet, terrazzo en hardsteen zijn kostbare, maar ideale materialen voor een werkblad. Je keuken krijgt er een compleet andere uitstraling door. Het materiaal is hygiënisch en kan tegen een stootje. Maar let op: graniet en terrazzo zijn niet goed bestand tegen hete potten en sommige soorten natuursteen, zoals Belgisch hardsteen, kunnen niet tegen zuur. Door het voor gebruik goed te impregneren en nadien te onderhouden met speciale natuursteenproducten, kun je veel vlekken voorkomen. Composiet is een mengsel van natuursteen en hars en heeft dezelfde luxe uitstraling, maar is veel sterker. Het is iets gladder dan graniet en dus nóg makkelijker schoon te houden.

Beton
Heeft een industriële uitstraling en kan op drie manieren worden afgewerkt: impregneren met siliconen, in de was of olie zetten of aflakken met PU-lak. Wie handig is, kan zelf een betonnen aanrechtblad maken. Let wel op: beton is vrij vlekgevoelig en kan niet goed tegen zuren.

Bron: vtwonen home guide 2015

nog meer: vtverbouwen