Wat extra m2 graag!

Meer ruimte creëren? Of het nu gaat om een uitbouw of serre, een dakkapel of een nieuwe functie voor de zolder, er komt heel wat kijken bij een verbouwing. Zo ga je van start.

Aan- of uitbouw

Wie meer ruimte in huis wil, kan kiezen voor een aan- of uitbouw. Bij een aanbouw wordt een afzonderlijke ruimte aan het huis toegevoegd en wordt de gevel niet of nauwelijks doorgebroken. Hierdoor blijft de constructie van het huis vrijwel intact. Bij een uitbouw wordt de hele gevel gesloopt. Afhankelijk van de situatie of grootte kan er voor een aan- of uitbouw extra fundering moeten worden gelegd. Wil je extra ruimte, denk dan ook eens aan een serre of dakkapel. Snel te realiseren en je hebt ineens een zee van licht in huis. Misschien kun je zelfs een hele extra verdieping op je huis plaatsen.

Stap 1: de voorbereiding

Zet je verbouwplannen zo uitgebreid mogelijk op papier. Maak een plattegrond op schaal met alle woonfuncties. Teken de looplijnen en denk goed 
na over de plek van deuren en ramen 
– hou daarbij bijvoorbeeld ook 
rekening met de zon en lichtinval. Geef aan welke muren dragend zijn en denk alvast aan isolatie en elektronica. En heb je plannen voor een open haard of houtkachel, dan is dit het moment om een rookkanaal aan te laten leggen. Een plattegrond maak je ook makkelijk online, bijvoorbeeld met Floorplanner.

Idee: een verbouwing doe je om er langere tijd plezier van te hebben. Dus denk ook aan de toekomst: hoe lang denk 
je hier te blijven wonen? Is er op 
termijn sprake van gezinsuitbreiding 
of gaan de kinderen over niet al te lange tijd het huis uit? Pas je plannen hier eventueel op aan.

Stap 2: de vergunning

Check of je voor de verbouwing 
een vergunning nodig hebt. Je kan dat online checken bij Ruimte Vlaanderen.

Stap 3: de offerte

Vraag bij verschillende aannemers 
een offerte aan. Kijk bij het vergelijken niet alleen naar de prijs, maar ook 
naar de voorwaarden en de garanties die de aannemer biedt. Heb je je 
keuze gemaakt, stel dan een
 gespecificeerd contract op, waarin werkzaamheden, materialen, tijdspanne en de betaalregeling staan vermeld. Check ook of de aannemer goed is verzekerd.

Tip van stylist Fietje Bruijn

‘Laat je bij je plannen nergens door tegenhouden. Ook niet door een dikke muur die in de weg staat. Maak doorkijkjes, verplaats een muur, breek deze helemaal of deels af (wel checken of het een dragende muur betreft). Snoep van de ene ruimte meters af, zodat de indeelmogelijkheden in een andere kamer groeien. Een woonkamer met keuken zonder tussenmuur biedt ruimte aan een kookeiland. Met de vierkante meters van een vaste bergkast erbij, heb je plots een inkoopkast in je slaapkamer. Soms creëert het plaatsen van een muurtje juist weer meer indeelmogelijkheden. Door een T-muurtje in de badkamer te plaatsen, kun je bijvoorbeeld eenvoudiger meerdere functies kwijt.’

Bron: vtwonen home guide 2015

nog meer: verbouwen