Tips & tricks voor de badkamer

We hebben de handigste tips & tricks voor de badkamer op een rijtje gezet. Zo blijft je mooie, nieuwe badkamer fris, functioneel en opgeruimd!

badkamer-spiegel-ladder-tips & tricks

Organizing tips

Een kleine badkamer is gebaat bij meubelstukken die verschillende functies hebben. Bijvoorbeeld een kruk waar je iets in kunt opbergen of een wasmand waar je ook op kunt zitten. Ook een kastje op wielen biedt veel mogelijkheden. Je kunt het naast het bad zetten, onder de wastafel of desnoods even de badkamer uitrijden. Heb je geen ruimte voor een kastje, maak dan gebruik van de hoogte van je badkamer en bewaar washandjes, crèmes en parfums in een smalle hoge cd-kast. Je kunt ook gebruikmaken van de deur; bij woonwinkels zijn deurhangers verkrijgbaar die je niet hoeft vast te schroeven, maar alleen over de bovenkant van de deur hoeft te klemmen. Of hang een transparante plastic schoenenopberger met vakken aan de deur, daar kun je toiletgerief en washandjes in bewaren.

Idee: bewaar jij je medicijnen in de badkamer? Dat is niet bepaald de beste plek. Veel medicijnen kunnen namelijk niet goed tegen een warme en vochtige omgeving. Bewaar ze liever in een koele droge ruimte, zoals de slaapkamer.

Net echt

Een oude sfeer in je nieuwbouwbadkamer, hoe doe je dat?
• Plaats bijvoorbeeld nieuwe balken en geef ze een oude look door ze te vergrijzen met een kalkverf. Deze breng je sterk verdund op met een spons. Zo blijft de verf vooral in de kieren zitten; op de balk blijft maar een dun laagje verf achter.
• Schilder een of meerdere muren in de badkamer met kalkverf. Het geeft een wat streperig effect, wat ook weer een doorleefde uitstraling geeft. Natte gedeelten in de badkamer zoals de douche moeten wel worden voorzien van een extra beschermlaag.
• Maak om een modern bad een ombouw van betonstuc. Zo heb je de luxe van het bad en de verweerde uitstraling van het stucwerk.
• Kies voor bijvoorbeeld sloophout op de badkamervloer. Gebruik een isolerende en dempende lijm om de vloer op de ondergrond te bevestigen. Schilder de vloer en lak af. Deze laatste handeling zorgt ervoor dat de vloer tegen water kan, maar enige voorzichtigheid is wel geboden.
• Ook al wil je een oude look voor je nieuwe huis, zorg wel dat het functioneel blijft. Dus: kies moderne kranen, eventueel geïnspireerd op oude modellen, en profiteer van de isolerende werking van dubbel glas en andere isolerende middelen.
• Overdrijf niet met de hoeveelheid oude materialen. Een paar mooie eyecatchers is vaak genoeg. 
Combineer ze met nieuwe spullen, zodat ze tot een mooi geheel 
samensmelten. Kies voor rustige basic kleuren en beperk het aantal materialen. Veel verschillende materialen en kleuren maken je badkamer onrustiger.

Tips tegen vocht

• Heb je last van vochtproblemen in je badkamer? Tijdens een vakantie ben je een lange periode niet in huis en kun je geen raam openzetten. Een bak met kattenbakvulling werkt 
dan prima als ontvochter en dan krijgt schimmel geen kans! Hou wel de badkamerdeur dicht.
• Maak na het douchen en het nemen van een bad altijd de grond en muren droog. Dit scheelt 1 à 2 liter waterdamp. Dit bespaart ook energie, want er is minder warmte nodig om het vocht te laten verdampen.
• Plaats een inbouwventilator voor de afvoer van vochtige lucht.

Vloerverwarming 
in de badkamer

Elektrische vloerverwarming kan onafhankelijk functioneren van de centrale verwarming. Je kunt het hierdoor comfortabel warm maken 
in de badkamer. Deze verwarming kan in een kleine ruimte, zoals 
de badkamer, perfect als enige 
verwarming functioneren. Je hoeft 
in je indeling geen rekening te 
houden met radiatoren en houdt bijgevolg meer ruimte over. Zodra 
je de verwarming uitzet, blijft de grond nog lange tijd warm (veel 
langer dan bij een radiator).

Bron: vtwonen home guide 2015

nog meer: vtverbouwen