Aan de slag met plaktegels? Dit wil je weten

beeld vtwonen Beeld

Plaktegels zijn razend populair. En met die waslijst aan voordelen kunnen we dat best begrijpen. Toch zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden voordat je aan zo’n project begint. Want hoe zit het met krassen, temperatuurverschillen en de levensduur? En hoe houd je ze schoon? De belangrijkste aspecten op een rij.

Lees verder onder de advertentie

De ondergrond

Wanneer je met plaktegels aan de slag gaat, kan je de oude tegels op de vloer of muur gewoon laten zitten. De ondergrond moet dan natuurlijk wel egaal genoeg zijn, dus op een muur van IJsselstenen wordt het al iets lastiger. Is de ondergrond te hobbelig? Met egaline (een combi van cement en kunsthars) is dat probleem zo de wereld uit.

Levensduur

De plaktegels heb je in no time op je vloer of muur geplakt, en je komt er ook gemakkelijk weer vanaf. De plaktegels zijn namelijk relatief makkelijk te verwijderen. Nu is dat natuurlijk zonde als je veel geld hebt besteed aan deze plaktegels, of simpelweg onnodig wanneer je juist van plan was om er lang van te genieten. Maar wanneer je op zoek bent naar een tussenoplossing kun je natuurlijk prima voor goedkope plaktegels kiezen. Wanneer je binnen een paar jaar gaat verhuizen bijvoorbeeld, en het daardoor zonde vindt om de boel grondig aan te pakken terwijl de volgende bewoner waarschijnlijk toch de sloophamer ter hand zal nemen.

LEES OOK
Dit is het effect van verschillende legpatronen bij tegels

Lees verder onder de advertentie

Prijs en kwaliteit

Dat plaktegels gemakkelijk te verwijderen zijn, betekent niet per se dat je inlevert op kwaliteit. Natuurlijk hangt dat ook af van de prijs die je ervoor neerlegt, ook al is duurder niet altijd beter. Over de prijs-kwaliteitverhouding zijn de meningen per plaktegel verdeeld. Om daar inzicht in te krijgen voor de plaktegels die je op het oog hebt, zul je moeten overleggen met de specialist. Die kijkt dan met je mee naar de ondergrond, het beschikbare assortiment en natuurlijk je persoonlijke wensen. Qua prijs kun je in elk geval rekenen op minimaal 40 euro per m2.

Lijm- en voegwerk

De meeste plaktegels hebben haakjes aan de randen, dus is het negen van de tien keer niet nodig om de tegels achteraf te voegen. Dat scheelt tijd, en kan ook op esthetisch vlak beter aansluiten bij je wensen. Ook lijm heb je niet altijd nodig. Veel plaktegels zijn namelijk zelfklevend, waardoor je ze echt als stickers kunt plakken.

Water en temperatuurverschillen

Ook in je keuken of badkamer kunnen plaktegels worden gebruikt. De tegels zijn namelijk helemaal waterdicht, zeker wanneer je siliconenlijm gebruikt. Toch moet daar een kritische noot bij worden geplaatst: de plaktegels kunnen gaan ‘werken’, zoals dat heet. Door temperatuurverschillen kan de wand er iets anders uit komen te zien, met kleine bobbeltjes of lichte kromtrekkingen. Dat is geen reden tot paniek, want het komt pas voor bij meer dan 10 graden verschil, en bovendien kun je het makkelijk voorkomen door de tegels eerst 48 uur in de bestemde ruimte te leggen zonder te plakken. De tegels wennen dan aan de temperatuur voordat ze vastgeplakt zijn, waardoor ze geen rare fratsen meer vertonen als ze eenmaal aan je muur of vloer vastzitten.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Hier moet je op letten als je voor een donkere vloer kiest

Geluid

We kennen het allemaal wel: de badkamer die hol klinkt door al die harde materialen. Daar heb je bij plaktegels minder last van. Kunststof heeft een geluiddempend effect, dus aan de telefoon zal iemand niet snel door hebben of je in de badkamer bent of gewoon in je huiskamer staat.

Schoonmaken

Plaktegels zijn makkelijk schoon te maken, juist doordat ze meestal geen voegen hebben. En als het er niet is, kan er ook geen vuil tussen komen, as simple as that. Het tegeloppervlak is glad en kan goed tegen water, dus kun je gewoon aan de slag met een sopje. Over sop gesproken, check welk schoonmaakmiddel het beste is voor jouw plaktegel. De algemene vuistregel is dat je plaktegels het beste schoon kunt maken met water en schoonmaakazijn, maar het kan natuurlijk nooit kwaad om dit even bij je specialist na te vragen. Vooral wanneer je de plaktegels gebruikt voor vloeren ben je met schoonmaakazijn beter uit dan met groene zeep of allesreiniger. Niet omdat je vloer daar niet tegen kan, maar omdat ze glad worden van die zeepsoorten. En dat is natuurlijk niet zonder gevaren. Geen fan van schoonmaakazijn? Gelukkig zijn er ook speciale vloerreinigers, waarbij het etiket belooft goed voor pvc of kunststof vloeren te zorgen.

Lees verder onder de advertentie

Krassen en beschadigingen

Net als laminaat zijn plaktegels niet immuun voor krassen. Nu zul je dat bij een vloer waarschijnlijk eerder merken dan bij de plaktegels op je muur, door de inwerking op de vloer van meubels of schoenen. Hoe snel en óf je de krassen gaat zien, zal van de kwaliteit van je plaktegels afhangen. Nog zo’n vraag voor op het lijstje dus, voordat je naar de specialist stapt. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je in elk geval de poten van je meubels voorzien van viltjes.

Ook een optie: tegelbehang

Een andere, misschien wel nog simpelere, optie is behang met tegelprint. Dit soort behang heb je ook in waterbestendige variant, zodat het als achterwand in de keuken kan worden gebruikt. Denk je dat dit er goedkoperig uit gaat zien? Kijk dan even goed naar de afbeelding hierboven. Jazeker, je zou het niet zeggen, maar dit is gewoon behang!

Voor de vloer…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Weer verliefd op je huis aflevering 4 seizoen 8 | make-over Wendy Verhaegh | fotografie Barbara Kieboom