4x een stenen aanrechtblad dat tegen een stootje kan

Een blad van hardsteen, graniet of marmer: een stenen aanrechtblad staat prachtig in de keuken. Het blijft wel uitkijken met hete pannen, beschadigingen of citroensap. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven die wél tegen een stootje kunnen. 

vtwonen-keuken-dossier-aanrechtblad
Illustratie: Josselin Bijl

Aanrechtblad kiezen

Een aanrechtblad is niet alleen de finishing touch van de keuken: je werkt er ook het allermeest mee. Dus ben jij een echte keukenprinses? Dan is het belangrijk dat je dat meeneemt in jouw keuze voor een werkblad in de keuken.

Composiet

Een geperst stenen aanrechtblad dat voor het grootste deel bestaat uit graniet of kwarts, vermengd met glas, spiegelstukjes, kleurpigmenten en vaak een beetje hars om de boel aan elkaar te plakken. 

Voordeel: het is supersterk en bestand tegen veel voorkomende vlekkenmakers. Plus: verkrijgbaar in veel kleuren. Het kan de looks aannemen van marmer maar ook van beton.

Net als in de natuur

Het Spaanse bedrijf Silestone is een meester in het maken van steensoorten. In hun vondst Dekton weten ze de natuur op slimme wijze na te bootsen. Een geheime mix van natuurlijke mineralen, kleurstoffen en water transformeren door een zware pers in een stenen plaat. Door deze op extreem hoge temperatuur te bakken, smelten de glasdeeltjes in de plaat die zo de boel nog eens extra aan elkaar smeden. Het resultaat: een ultracompacte, beresterke plaat. Vorst en hitte doen hem niks, dat geldt zelfs voor de dunne platen van maar vier millimeter dik. Je kunt er dus gewoon rechtstreeks een pan op zetten.

Terrazo

Voor terrazzo worden korrels marmer of graniet gebruikt, die in een mengsel van klei of cement worden gedrukt. Even polijsten en je hebt een mooi, duurzaam blad voor in de keuken. Voordeel: terrazzo is stoot- en krasvast, maar pas op met wijn, want vlekken kunnen in het blad trekken. Plus: restjes marmer en graniet gebruiken is duurzaam en dus goed voor het milieu. 

Wel de looks, niet de lasten

Het Finse bedrijf Durat maakt aanrechtbladen met de looks van terrazzo, maar zonder de lasten. Durat Palace is een vondst van de ontwerpers van Most Collective: twaalf verleidelijke kleurcombinaties ‘terrazzo’ in bijvoorbeeld petrol, chocoladebruin, lila en zachtgroen gemixt met sprankelende kleurvlokken. De platen bestaan uit milieuvriendelijk kunststof, voor 30% uit hergebruikt plastic, en zijn volledig te recyclen. Niet alleen prachtig om te zien, maar ook nog eens oersterk, watervast en nagenoeg vlekvrij. 

nog meer: vtverbouwen