Ecologische tuin

In een duurzame ecologische tuin houd je rekening met het milieu. Niet alleen bij de aanleg maar ook bij het onderhoud.

ecologische tuin

Ecologische tuin

Bij duurzaamheid gaat het om prioriteiten stellen. Door bewust keuzes te maken kun je jouw tuin zo duurzaam mogelijk maken.

Duurzame materialen

In een ecologische tuin kies je voor duurzame materialen. Hout moet bijvoorbeeld een FSC-keurmerk hebben. Maar ook alle andere materialen zijn het liefst op een duurzame manier verkregen. Je kunt natuurlijk ook materialen hergebruiken, maak van oude tegels bijvoorbeeld een tuinmuur.

Bestrating

Kies in een ecologische tuin ook voor duurzame bestrating, bijvoorbeeld olivijn. Olivijn is er in verschillende korrelgroottes, namelijk: olivijn split, olivijn zand en olivijn bestrating. Olivijn split kan gebruikt worden om de tegels te voegen en olivijn zand is ideaal voor de zandbak. De olivijn tegels hebben een olivijn slijtlaag waardoor ze langer meegaan. Alle bestrating van Excluton is gemaakt van stoffen die bij een fabriek dichtbij worden gewonnen, wat hun producten extra duurzaam maakt. Daarnaast heeft Excluton nog veel meer ecologische sierbestrating.

Duurzaam onderhouden

In een duurzame ecologische tuin gaat het niet alelen om duurzame materialen. Het duurzaam onderhouden van je tuin is minstens zo belangrijk. Denk daarbij aan composteren, combinatieteelt en regenwater opvangen. Gebruik daarnaast zo min mogelijk tuinverlichting en kies altijd voor led-verlichting of solar-verlichting. Natuurlijk worden er in een ecologische tuin ook geen (chemische) bestrijdingsmiddelen gebruikt, beter worden plagen bestreden met hun natuurlijke vijanden.

In het artikel over een duurzame tuin vind je nog meer tips over duurzaam tuinieren.

Deze video is tot stand gekomen in samenwerking met: Excluton (sierbestrating), De Tuinen van Appeltern (locatie), Groencentrum De Vlieren (extra beplanting), Intratuin (extra beplanting), Inès Beeftink (tuinstyling)

nog meer: tuinieren