Vijver helder maken

Hoe krijg of houd ik het vijverwater mooi helder? Dat is een veelgestelde vraag. Hier lees je hoe je in tien stappen op een eenvoudige wijze het vijverwater schoon maakt én houdt.

Vijver helder maken

Troebel of groen water

Troebel of groen vijverwater kan een aantal oorzaken hebben. Zo kan het evenwicht verstoord zijn of misschien werkt het filter niet goed. Hieronder staan de vijf meest voorkomende oorzaken van troebel vijverwater.

  1. Een nieuw aangelegde vijver waarbij het water nog niet helemaal in biologisch evenwicht is.
  2. Het water van de vijver is onlangs ververst.
  3. De zuurstofplanten zijn uitgewerkt.
  4. De vijver ligt de hele dag in de volle zon.
  5. Het filter werkt niet of niet goed.

Vijver helder maken

Je maakt je vijver eenvoudig weer helemaal helder. Doorloop de volgende tien stappen en je vijver is en blijft voortaan mooi helder.

Stap 1: Zuurstofplanten

Leg zuurstofplanten in het vijverwater. Reken op vijf bosjes per kubieke meter (= 1000 liter) water. Bij vijverplanten planten lees je hoe je dat doet.

Stap 2: Vissen

Als je vissen in je vijver wilt laten zwemmen, neem dan bijvoorbeeld goudelrits en goudwinde. Die vissen wroeten niet in de bodem zoals goudvissen die daardoor voor troebel water zorgen. Lees meer over vissen bij vijvervissen.

Stap 3: Algen bestrijden

Is het water in de zomer niet helemaal helder? Laat dan een baaltje gerststro in het water zakken (bijvoorbeeld vijverstro, De Tuinheren). Dit biologisch gekweekte stro gaat algen te lijf. Is de watertemperatuur hoger dan circa 10°C, dan geeft het stro een natuurlijke stof af waardoor algenvorming niet meer plaatsvindt. Het stro werkt het best op een diepte van circa veertig centimeter. Eén baaltje is voldoende voor een vijveroppervlakte van twee bij drie meter. De diepte is in dit geval niet belangrijk omdat de algen aan het wateroppervlak groeien. Het stro kan de vijver vier tot zes maanden algenvrij te houden.

Stap 4: Wieren verwijderen

Bij warm weer kunnen er draadwieren in het water drijven. Schep deze er met een schepnet (bijvoorbeeld het Gardena combisysteem vijvernet) uit. Het kan ook door met een bamboestok een draaiende beweging te maken en de wieren zo om de stok te wikkelen

Vijver-helder-maken-vijvernet

Stap 5: Water verversen

Ververs ongeveer een derde deel van het vijverwater met schoon leidingwater (geen regenwater want dat is te zacht en te zuur). Probeer daarbij zoveel mogelijk de bovenste laag van het water te verwijderen, daar bevinden zich namelijk de meeste zweefalgen die voor het probleem kunnen zorgen.

Stap 6: Bodem schoonmaken

Controleer bij het geheel of gedeeltelijk verversen van het water of er niet te veel organisch afval (onder andere van dode waterplanten) op de bodem van de vijver ligt. Verwijder een teveel.

Stap 7: Algen voorkomen

Voeg een biologisch product tegen algen aan het al dan niet ververste vijverwater toe (bijvoorbeeld ‘Glashelder’, schonevijver.nl). Deze producten zijn speciaal ontwikkeld om door zweefalgen aangetast vijverwater weer helder te maken. Dat kun je preventief doen als je het water hebt ververst, maar kan je ook aan niet ververst water toevoegen. Bij dat laatste mag de vijver niet al te groot zijn en mag alleen als er sprake is van een lichte mate van troebelheid. Toch is het beter om (een deel) van het vijverwater te verversen. Dit vanwege het feit dat zweefalgen een aanzienlijke leverancier van zuurstof in de vijver zijn. Bij de snelle afname van zweefalgen door het gebruik van bijvoorbeeld Glashelder kan er dus een zuurstoftekort ontstaan in vijvers met veel vissen of andere dieren zoals kikkers en salamanders.

Stap 8: Filter schoonmaken

Maak het filter schoon, maar nooit met leidingwater. Hierdoor gaat een belangrijk deel van de nuttige bacteriën verloren. Gebruik een emmer vijverwater om bijvoorbeeld het filter schoon te spoelen. Maak, bij een filter met meer kamers, ook nooit het hele filter in één keer schoon maar doe iedere week één kamer. Zo blijft de biologische functie deels behouden.

Stap 9: Zorg voor Co2

Zuurstofplanten zorgen voor helder water. Voor hun groei zijn deze planten afhankelijk van Co2 in het water. Zorg dus voor voldoende Co2 in je vijver. Je kunt dit doen door het plaatsen van een biologisch filter, het aanbrengen van bodemsubstraat en te zorgen voor watercirculatie.

Stap 10: Vijver onderhouden

Je vijver houd je helder door tenminste éénmaal per jaar de waterhardheid op peil te brengen. Daarnaast moet je af en toe het filter schoonmaken en constant voor voldoende zuurstofplanten zorgen.

Kijk voor meer producten voor vijveronderhoud op Myhomeshopping.nl.

nog meer: tuinieren