Rhododendron snoeien

Wordt je Rhododendron te groot of kleuren de bladeren geel? Koop niet meteen een nieuwe, maar knap hem op! Dat begint met de Rhododendron snoeien.

Rhododendron snoeien

Over het algemeen is het niet nodig de rododendron (Rhododendron) te snoeien. Een Rhododendron snoeien is alleen nodig alleen als je hem te groot geworden vindt of als de bladeren geel verkleuren. Als je wilt dat de Rhododendron zich herstelt, moet je hem streng terugsnoeien. Daar waar je hem snoeit, loopt hij namelijk uit.

Wanneer snoeien?

Snoei de Rhododendron eind maart of begin april. Gebruik voor de dikke twijgen een scherpe snoeizaag of een stevige takkenschaar. Je krijgt hiermee betere zaag- of knipsneden en dat voorkomt infecties bij de plant. Na het snoeien ziet de Rhododendron er niet zo mooi uit, maar de knoppen ontwikkelen zich het volgende voorjaar en de Rhododendron gaat opnieuw uitlopen.

Kijk ook eens bij wannneer snoeien om meer te lezen over snoeimomenten en bij snoeigereedschap. Weten wanneer je andere planten kunt snoeien? Kijk dan in onze snoeikalender.

Gele bladeren

De bladeren worden geel als de Rhododendron een tekort aan voedingsstoffen of gebrek aan zure grond heeft. Het gebrek aan voedingsstoffen verhelp je door de Rhododendron meer voedingsstoffen en zure grond te geven. lees meer bij tuin bemesten.

  • Graaf de plant uit en vul het plantgat met tuinturf of kokosvezels.
  • Meng de grond met de tuinturf of kokosvezels en zet de plant terug in het gat.
  • Geef de Rhododendron meststoffen, in het najaar met extra kalium om ze de winter door te helpen en in het voorjaar universele mest, en flink veel water.
  • Een jaar later ziet hij er dan weer gezond en mooi uit.
  • Pluk vervolgens elk voorjaar de uitgebloeide bloemen uit de rododendron, dit stimuleert het vormen van nieuwe knoppen.

Meer informatie over de soorten Rhododendron kun je vinden in de plantenindex.

 Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar de grootste tuinwinkel op vtwonen.nl

Snoeigereedschap uit de video: Metallo bloemistschaar K-0050, Metallo takkenschaar K-5750, Metallo snoeizaag K-6110B

Voor meer informatie: Metallo Tools

nog meer: tuinieren