Hortensia verzorging

De hortensia is een makkelijke plant. Hij is winterhard en kent bijna geen ziekten of plagen, maar dat betekent niet dat een hortensia geen verzorging nodig heeft. Met de juiste verzorging geniet je optimaal van je hortensia.

Hortensia verzorging

Hortensia verzorging

Hoe verzorg je de hortensia? Jurgen Smit vertelt je in deze video alles wat je moet weten om met hortensia verzorging de plant volop te laten bloeien.

Water geven

Het belangrijkste aan de hortensia verzorging is misschien wel water geven. De Latijnse naam van de hortensia is Hydrangea, en dat woord komt van ‘hydro’, wat weer water betekent. Het beste is om de hortensia met regelmaat water te geven, dan blijft hij het mooiste en groeit hij het beste. Mocht je het een keer vergeten, dan kan het blad slap gaan hangen. In dat geval moet je de plant direct water geven, dan herstelt hij zich vrij snel. De bloemen kunnen hierdoor echter wel wat bruinverkleuring gaan vertonen.

Hortensia bemesten

Daarnaast heeft een hortensia, omdat hij zo veel bloeit, ook veel meststoffen nodig. Je kunt daarvoor organische, universele meststoffen gebruiken. Deze meststoffen zijn niet alleen goed voor hortensia’s, maar kun je door je hele tuin gebruiken. Meer over deze meststoffen vind je bij tuin bemesten. Wil je echter dat je blauwe hortensia ook blauw blijft en niet naar roze verkleurt, dan heb je andere meststoffen nodig. Tijdens het planten of tijdens het groeiseizoen kun je er dan beter hortensiagrond (op basis van tuinturf) bij doen. Deze grond maakt de grond bij de hortensia zuurder. Met die zure grond en wat extra toevoegingen, zoals hortensia blauwmaker, weet je zeker dat je blauwe hortensia ook mooi blauw blijft. Meer hierover lees je bij hortensia kleuren.

Hortensia soorten

De ene hortensiasoort kan sterker en compacter zijn dan andere soorten. Neem bijvoorbeeld de hortensia van Forever&Ever, dat is een van de allersterkste hortensia’s. Deze hortensia heeft namelijk stelen die zo stevig zijn dat de grote bolvormige bloemen niet gaan hangen. Daar lees je meer over bij hortensia soorten, sommige soorten moet je ook snoeien.

Voor meer informatie: Forever&Ever

nog meer: tuinieren