Aardbeien stekken

Wat is er nu lekkerder dan verse aardbeien van je eigen plant. Om elk jaar weer van die aardbeien te kunnen genieten moet je je aardbeienplant stekken en goed verzorgen.

Aardbeien kweken

Stekken en verzorgen

Een aardbeiplant is een vaste winterharde plant, maar is niet wintergroen. In het najaar sterft hij af om in het voorjaar weer opnieuw uit te lopen. Hij vormt dan naast het blad steeltjes met bloemen, deze bloemen worden uiteindelijk de aardbeien. In de video zie je hoe je deze palnt kunt stekken en verzorgen.

Aardbeien kweken

Het eerste jaar van aanplanten krijg je nog niet zoveel aardbeien. Het tweede en het derde jaar is de oogst het grootst. De jaren daarna wordt het weer steeds minder. Zorg daarom altijd voor jonge nieuw aardbeiplanten. Je kunt dat doen door ze te zaaien, maar makkelijker is het om stekken te nemen van de planten die je al hebt. Alles over het kweken van aardbeien lees je bij aardbeien kweken.

Aardbeien stekken

Je kunt aardbeien zaaien in februari bij kamertemperatuur. Het duurt dan wel even voordat het opkomt. Stekken nemen is makkelijker dan zaaien. Eind van de lente of begin van de zomer maakt een aardbeiplant uitlopers boven de grond. Daar kun je stekken van nemen, de beste tijd om stekken te nemen is midden augustus.

  1. Pak uitlopers waar voldoende wortels aanzitten op van de grond.
  2. Zet er kleine potjes met potgrond onder.
  3. Geef ze vooral in het begin voldoende water, mest hebben ze nog niet nodig.
  4. Als de stek is geworteld knip je hem aan beide kanten los van de moederplant.
  5. Plant de nieuwe planten tijdens de herfst of laat ze overwinteren onder glas.
  6. Haal nieuwe uitlopers bij de pas geplante planten weg.

Goede grond

De aardbeiplant houdt van een lichtzure humusrijke grond. Hij mag in de winter absoluut niet in te natte grond staan, dan krijg je vorstschade. Je moet de planten altijd water geven, bemesten en goed onkruid wieden. Geef de planten tijdens de zomer wat extra water om mooie smaakvolle aardbeien te krijgen.

nog meer: tuinieren