Olijfboom snoeien

Olijven bomen zijn de knotwilgen van het zuiden. Ze kunnen oeroud worden, mits ze wel gesnoeid worden.

Olijfboom snoeien

Olijvenbomen zijn productiebomen. Om de olijven te laten rijpen hebben ze licht en warmte nodig. Een goed gesnoeide olijfboom heeft horizontale takken, waarop dicht bij de stam geen zijtakken groeien.

Wanneer snoeien

Een olijfboom snoeien doe je na de winter, in maart-april. Olijven zijn taaie bomen en overlevers. Ze reageren goed op een rigoureuze snoei. Waarom je dan moet snoeien lees je bij wanneer snoeien?, wat je nog meer nu kunt snoeien staat in de snoeikalender.

Olijfboom en winter

Helaas zijn olijfbomen niet goed bestand tegen onze vochtige winters. Olijven zullen vrijwel niet rijpen in het Nederlandse klimaat, alhoewel de bomen wel bloeien. De bloei is onopvallend, het zijn kleine ronde pluimen. Ze bloeien op 2-jarig hout. Zet de olijfboom in de winter  in een warme kas om hemtegen de vorst te beschermen. Lees meer bij planten beschermen tegen vorst.

Olijfboom snoeien

De ideale vorm van een olijfboom is een stam waarop je – met wat fantasie – een vogelnest zou kunnen maken. Een olijfboom snoeien doe je aan de hand van onderstaande stappen.

  1. Controleer na de winter de olijf op dood hout en snoei dit weg.
  2. Na de overwintering in een warme kas, zijn olijfbomen gevoelig voor schildluis. Kijk de takken na en voer een bestrijding uit, met luizendoder of Spruzit bijvoorbeeld.
  3. Zorg dat het hart van de boom licht krijgt, snoei naar binnen groeiende takken weg.
  4. Snoei snelgroeiende verticale takken weg.
  5. Spaar de horizontaal groeiende takken bij het olijfboom snoeien, zij zorgen straks voor de karakteristieke vorm.
  6. Takken die te ver doorbuigen, kort je vanaf de buitenkant in. Snoei niet te veel ineens weg, neem telkens even afstand van je werk en bekijk of je nog steeds een goede vorm overhoudt.
  7. Snoei ongeveer 1/3 van de kroon in één keer weg.
  8. Zomers groeien er vaak scheuten onderaan de stam, haal deze ook weg.

Vaak wordt een olijfboom in de vorm van een knotwilg verkocht, en vormt hij een rond bolletje met veel scheuten. De binnenste takken krijgen zo geen licht en verstikken. Laat de takken eerst uitgroeien en snoei dan volgens bovenstaande regels.

Verzorging olijfbomen

Bemest de olijfboom na het snoeien met een speciale kuipplanten mest. Meer over de verzorging vind je in de plantenindex bij Olijboom (Olea europaea).

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop.

nog meer: tuinieren