Laurier snoeien

De laurierkers is een dichte, wintergroene struik die meestal snel groeit en bijzonder sterk is. Door de snelle groei moet je een laurier snoeien om hem binnen de perken te houden.

Laurier snoeien

Laurierkers snoeien

De laurierkers Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’  is een snelgroeiende wintergroene heester. In een paar jaar groeien ze uit van niets tot metershoog.  Om hem in vorm te houden is een rigoureuze snoei in het voorjaar nodig. Laurierkers kan bevriezen, snoei hem pas na de winter, in maart bijvoorbeeld. Knip takken met vorstschade (bruin blad) ook meteen weg.

Verwaarloosde struik

Ga je een verwaarloosde laurier snoeien, zaag of knip de takken dan diep terug. Diep betekent dat je rondom één meter of meer weghaalt. Laurierkers loopt weer uit op het kale hout. Binnen enkele weken na het snoeien verschijnen op de oude takken knoppen waaruit nieuw blad groeit.

Na deze rigoureuze snoei in maart, snoei je de nieuwe scheuten in augustus terug. Later in het najaar de laurier snoeien is af te raden. Deze plant reageert altijd met groei op het snoeien. Jonge scheuten zijn nog niet voldoende afgehard als de winter begint en kunnen bevriezen.

Laurierhaag snoeien

Houdt een haag van laurierkers, bijvoorbeeld de Prunus ‘Caucasica’ van jongs af aan bij, door hem twee maal per jaar te snoeien.

Knip in juni de haag rondom terug. Gebruik bij voorkeur een snoeischaar en knip alleen de takken door, niet het blad. De randen van blad verkleuren bruin wat niet mooi staat. Knip als het nodig is een tak dieper weg. De laurierkers overgroeit dit nog in de zomer.

Snoei de haag in september voor een tweede keer. Snoei deze keer niet te diep, gaten overgroeien niet meer voor de winter en blijven de hele winter kaal.

Tip: Knip bij jonge haagplanten een derde deel van de bovenkant van de takken weg. De plant vertakt hierdoor. De haag groeit iets langzamer in de hoogte maar vormt uiteindelijk een dichtere haag.

De rijkbloeiende laagblijvende Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’  laurier snoeien we na de bloei in juni  terug. In de zomer maakt deze plant bloemknoppen aan voor volgend jaar.

Op zoek naar goed snoeigereedschap? Bestel in onze shop.

Wanneer laurier snoeien?

  • Maart: onderhoudssnoei, oude takken en vorstschade
  • Juni: laagblijvende soorten, na de bloei en hagen
  • September: vormsnoei bij hagen en losstaande planten

Kijk in de plantenindex voor meer laurierkers soorten hoe je elke soort laurier snoeien moet.

nog meer: tuinieren