Planten in pot of bak

Geen ruimte in de tuin voor al je favoriete planten? Planten in pot of bak zijn de oplossing.

planten in pot
Zet planten in potten in het zicht als ze bloeien, verschuif ze als ze uitgebloeid zijn. Zo maak je steeds een nieuw arrangement. Met potten en bakken kun je zorgen dat je bijna het hele jaar kleur in de tuin hebt!

Pot kiezen

Zoek een bijpassende pot bij de plant. Rozen wortelen graag diep, geef ze een smalle hoge pot. Buxus wortelt oppervlakkig, een lage brede pot past hier perfect bij. Kuipplanten, zoals citroen en vijgen, hebben graag warme wortels. Aardewerk potten warmen snel op en houden de warmte vast. Er zijn speciale Italiaanse potten voor citroenen, ze zijn zelf gedecoreerd met citroenen. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld zink, polyester, steen, terracotta en steigerhouten bakken. Lees meer bij potten en bakken over het kiezen van de juiste pot.

Planten in pot zetten

Kies een pot met afvoergaten onderin. Zitten die er niet in, dan kun je ze er zelf in boren. Plant planten in pot op de volgende manier:

  1. Is de kluit erg droog, dompel hem dan in een emmer water. Als hij er geen luchtbelletjes meer komen, is de kluit verzadigd.
  2. Stort eerst een laagje potscherven, grind of hydrokorrels. Water blijft hier tussen hangen, en teveel water wordt afgevoerd. Vul hem hiermee voor 1/3 tot de helft.
  3. Daar bovenop leg je een laag potgrond. Zet plant er boven op. De bovenkant van de kluit moet twee vingers onder de rand blijven, haal wat potgrond weg of vul het aan om de juiste hoogte te krijgen.
  4. Dan gaat de plant uit zijn pot. Zitten de wortels een beetje vast, maar die dan eerst goed los voor je hem uit zijn pot haalt.
  5. Als de hoogte klopt, vul dan rondom de kluit aan met potgrond. Druk de potgrond niet te hard aan.

Tip: verzwaar taps toelopende potten (zoals deze pot van ELHO) onderin met stenen, opgepot worden ze topzwaar en waaien gemakkelijk om.

Pot te klein?

Na een paar jaar is de pot met wortels volgegroeid. Er is geen ruimte meer voor mest en water. Bovengronds zie je dit ook: een plant geeft zelf aan wanneer de pot te klein wordt. Is de pot te klein geworden? Je kunt de plant dan verpotten of de wortels terugsnoeien.

  • Geel blad
  • Klein blad
  • Kleine of weinig bloemen
  • Wortels boven de grond uit
  • Wortels groeien onder uit de pot

Planten verpotten

Overpotten kan eigenlijk het hele jaar. Kies een pot die rondom zeker drie centimeter groter is. Snoei de wortels die onder de pot uitgroeien weg. Haal dan de plant voorzichtig uit de oude pot. Als je merkt dat de kluit erg droog is, dompel hem eerst in een emmer water. Volg vervolgens de stappen hierboven. Bekijk ook de video over planten verpotten.

Planten waarvan de wortels kunnen bevriezen, pot je juist voor de winter in oktober over. De verse laag potgrond beschermt de wortels tegen de kou.

Wortels terugsnoeien

Is de pot te mooi om niet meer te gebruiken? Snoei dan de wortels terug. Hierdoor verklein je de kluit en kan de plant weer verder groeien in dezelfde pot. Vooral buxus kan er goed tegen als de wortels gesnoeid worden. Snoei bij andere planten ook de takken terug, zorg voor een evenwicht in het onder en bovengrondse gedeelte van de plant.

Kijk in ons artikel over planten in bakken voor planten(combinaties) voor pot of bak.

Voor meer informatie: plantinbak.nl

nog meer: tuinieren