Planten in bakken

Bakken kun je vullen met prachtige bloeiers. Ga voor één soort of maak een mooie combinatie van verschillende planten.

Planten in potten en bakken

Planten in bakken

Welke planten zijn nu mooi voor in een bak of pot? Het moeten sterke planten zijn, die het ook goed doen met weinig ruimte. Hieronder tien sterke, rijke en langdurige bloeiers. Als ze uitgebloeid zijn, kunnen de meeste in de volle grond nog jaren mee.

 1. Hangpetunia (Surfinia)
 2. Lobelia (Lobelia erinus)
 3. Franse of Tiroler hanggeranium (Pelargonium)
 4. Vlijtig Liesje (Impatiens walleriana)
 5. Ballonklokje (Platycodon grandiflorus)
 6. Viooltjes (Viola)
 7. Babytraantjes (Bacopa)
 8. Bellenplant (Fuchsia)
 9. Betulia (bekend als kamerplant, een zusje van de Begonia, maar kan ’s zomers ook uitstekend buiten)
 10. Suzanne-met-de-mooie-ogen (Thunbergia alata)

In bak planten

Waar moet je op letten als je een planten in bakken gaat planten? Dat gaat bijna hetzelfde als in potten planten. Met deze vijf tips kan het bijna niet misgaan.

 1. Bloembakken, potten en kuipen moeten afvoergaten in de bodem hebben (of krijgen) zodat het overtollige water weg kan lopen.
 2. Leg enkele grote potscherven over de drainagegaten en daaroverheen nog een laag kiezelsteentjes of kleikorrels.
 3. Gebruik potgrond van goede kwaliteit, bijvoorbeeld RHP-gecertificeerde grond.
 4. Mesten: meng direct tijdens het planten langwerkende voedingskorrels of -kegels door de grond of meng zes weken na het planten vloeibare plantenmest door het gietwater.
 5. Pluk om de paar dagen uitgebloeide bloemen weg; die vergen veel energie voor de zaadvorming. Door ze te verwijderen oogt de bloembak of kuip ook een stuk fraaier.

Kijk bij planten in pot of bak voor een duidelijke video!

Romantische bak

Aan het begin van de zomer kleuren de lange bloeiaren van vingerhoedskruid Digitalis purpurea veel cottagetuinen. Heb je ze in de tuin staan? Steek een paar voorzichtig uit en zet ze in een diepe bak, want de wortels hebben wel wat ruimte nodig. Zon, halfschaduw of schaduw, daar zijn ze niet zo kieskeurig in, maar houd er rekening mee dat ze met gemak een meter hoog kunnen worden. In een bak blijven ze vaak wat lager. Zet de planten zodra ze uitgebloeid zijn weer terug in de tuin.

Temperamentvol trio

De bloemen van de Spaanse margriet (Osteospermum) zijn aan de onderkant donker van kleur terwijl de bovenzijde kan variëren van wit, roze tot cyclaam. Hij doet het goed in een bak op een zonnige plek; dan kan hij bloeien van begin juli tot september. Hij maakt een mooie combinatie met de kleine witte bloemetjes van scheefbloem (Iberis) die ook maar 25 cm hoog wordt en net zo lang kan bloeien. Leuk voor aan de rand van de pot. Zet op de hoeken pepermunt (Mentha x piperita) om het af te maken.

Pastelkleurige bak

Het eenjarige Australische madeliefje Brachyscome iberidifolia is een ideale bloeier voor in een bak omdat de polletjes mooi overhangen. Deze combineert mooi met de bekende petunia, bijvoorbeeld  in wit. Maak het bijzonder met de Laurentia axillaris (voorheen Isotoma).

Roze bak

Het grote voordeel van de tussen juli en oktober doorbloeiende heesterroos ‘The Fairy’ is dat deze relatief laag blijft; hij wordt maximaal 50 cm hoog. Het is een zonaanbidder die van goed waterdoorlatende grond houdt. Dat sluit mooi aan bij de zachtlila bloeiende dwergleeuwentand Chaenorhinum origanifolium ‘Blue Dream’.

Kijk ook bij het artikel over planten in potten voor nog meer tips en inspiratie.

nog meer: tuinieren