Klimrozen

In een piepklein geveltuintje kunnen klimrozen het verrassend goed doen. Of laat klimrozen groeien over een pergola of rozenboog. Deze bloemenpracht fleurt de hele omgeving direct op.

Klimrozen

Soorten klimrozen

Klimrozen zijn rozen die lange slappe takken maken die goed langs muren, schuttingen en pergola’s kunnen klimmen. Klimrozen klimmen echter niet uit zichzelf en moeten in hun weg omhoog wel wat geholpen worden. Ze kunnen worden aangebonden tegen speciale rekjes, pergola’s of rozenbogen. Er zijn klimrozen die éénmaal in het seizoen bloeien, van circa half juni tot half juli. Vaak krijgen deze zomerbloeiende soorten later mooie rozenbottels. Ook zijn er doorbloeiende klimrozen die vanaf juni tot ver in het najaar bloeien. Er bestaan ook klimrozen op stam, waarbij de ranken naar beneden vallen, ook wel treurrozen genoemd. Een overzicht van soorten klimrozen kun je vinden in de plantenindex.

Lees ook meer over de andere soorten rozen.

Ramblers

De ramblers vormen een aparte groep klimrozen. Deze rozen, die meestal maar één keer per seizoen bloeien, zijn over het algemeen snelle groeiers die soms zelfs acht meter hoog kunnen worden. Ze maken enorme lange takken, bloeien kort, maar vormen mooie rozenbottels. Deze rozen kunnen ook prima in bomen klimmen.

Rozen langs de gevel

Het is natuurlijk prachtig om rozen langs de gevel te laten groeien. Heb je geen voortuin en wil je een roos tegen de gevel planten, dan is het weghalen van een paar stoeptegels een makkelijke oplossing. In sommige gemeenten zijn hier speciale regels voor en moet je toestemming vragen. Ook zijn er steden waar de aanleg van geveltuintjes juist gestimuleerd wordt.

Of maak zelf een pergola en laat ze daartegen groeien.

Klimrozen planten

Wil je ook een fleurige gevel? Dan kun je met onderstaand stappenplan gemakkelijk klimrozen langs de gevel planten. Plant niet te dicht tegen de gevel, want een roos is gebaat bij luchtcirculatie en voldoende regenwater. Een uitstekende dakgoot kan dat laatste voorkomen en bovendien onttrekt een stenen muur vocht aan de grond. Geef daarom regelmatig water. Rozen in pot kun je het hele jaar door planten, meer hierover lees je bij rozen planten.

 1. Verwijder één of twee rijen stoeptegels en ook de grond daaronder zo veel mogelijk.
 2. Vul de aarde aan met speciale rozengrond.
 3. Maak de aarde in de pot van de roos goed nat.
 4. Haal de roos er zo voorzichtig mogelijk uit en zorg dat de wortelkluit intact blijft.
 5. Plant de roos net zo diep als hij in de pot stond.
 6. Druk de aarde voorzichtig aan.
 7. Geef flink water.

Klimrozen begeleiden

Een klimroos is eigenlijk geen echte klimplant. De roos groeit wel omhoog, maar heeft altijd een steuntje nodig. Dat kan onder andere met:

 • Een houten of stalen klimrek (draadscherm/trellis). Bij draadscherm plaatsen kun je een handige instructievideo bekijken over het plaatsen van een draadscherm in de schutting.
 • Breng ogen aan in de gevelstenen.
 • Een ijzeren rozenstok.

Om de takken aan te binden kun je speciaal buisband, foamdraad of draadclips gebruiken. Kijk voor meer informatie en een handige video bij klimplanten begeleiden.

Klimrozen verzorgen

Heb je klimrozen geplant, dan moet je ze vervolgens natuurlijk ook verzorgen.

 • Bemest de roos in maart en in juli (als de eerste bloei achter de rug is) met speciale rozenvoeding. Lees meer bij rozen bemesten.
 • Geef bij warm en droog weer extra water.
 • Knip bij doorbloeiende rozen steeds de uitgebloeide bloemen af.
 • Maart is de tijd om doorbloeiende rozen te snoeien. Snoei om de paar jaar een oude tak tot op de grond weg. Zo ontstaan nieuwe takken en voorkomt u dat een roos alleen maar in de top gaat bloeien. Eenmalig bloeiende klimrozen en ramblers snoei je na de bloei terug. Bekijk de video en lees meer bij klimrozen snoeien.

Klimrozen kopen

Wil je rozen kopen? Ga dan het liefst naar een kweker. Hieronder vind je een aantal adressen van goede rozenkwekers.

nog meer: tuinieren