Bamboe planten

Bamboe blijft het hele jaar groen, groeit vaak razendsnel en heeft veel variatie in bladvormen en kleuren. Er is voor elke standplaats wel een passend soort te vinden.

bamboe planten

Bamboe planten

Bamboe planten kan vanaf februari, als de vorst uit de grond is. Zet de bamboe op een plek waar de grond niet te vochtig wordt, anders gaan de wortels rotten.

  1. Graaf een plantgat dat twee keer zo groot is als de kluit.
  2. Zet een eventuele wortelbegrenzer in de grond.
  3. Doe wat compost of tuinmest in het gat.
  4. Zet de bamboe in het gat, zet hem nooit dieper dan hij stond.
  5. Vul het gat verder op met aarde en duw goed aan, zorg dat de plant recht staat.
  6. Geef flink water.

Niet woekerende bamboe

Naast de woekerende bamboe soorten, bestaan er ook veel niet woekerende bamboe (Bamboe Fargesia), die nieuwe scheuten maken naast de oude  en niet gaan lopen. Deze zijn ideaal om in grote bakken te zetten. Kies in bakken voor fijnbladige soorten zoals Fargesia murieliae ‘Bimbo en Deze lage soorten hebben namen als olifanten, daardoor zijn de namen makkelijk te onthouden.

Wortelbegrenzer

Om grote woekerende bamboe (Bamboe Phyllostachys) binnen de perken te houden, graaf je er een rhizoombegrenzer omheen. Dit is een strook plastic die je tot zestig centimeter ingraaft, de wortels van woekerende bamboesoorten botsen hier tegenaan. Ze wortelen oppervlakkig en gaan niet onder het scherm door.

Bamboe snoeien

Bamboe is een soort gras, je kunt het snoeien of maaien. Het loopt hierna weer fris uit en zal vertakken. Hagen van bamboe blijven mooi smal en worden goed dicht. Bamboe kan ook in blokken gesnoeid worden, snoei de boven en zijkanten terug. Snoeien doe je in juni, en nogmaals in augustus. Lees meer bij bamboe snoeien.

Gek op bamboe? Denk dan ook eens aan tuinmeubels of schuttingen van bamboehout.

Voor meer informatie: Directplant.nl

nog meer: tuinieren