Wilg

De wilg Salix integra ‘Hakuro-nishiki’ heeft een prachtig paarsrode kleur aan het einde van de twijgen. De bladeren steken in de lentemaanden flink af tegen die kleur. De blaadjes zijn lichtgroen, hebben een wit waas met roze uitlopers. De katjes hebben eenzelfde kleur groen als ze uitkomen. Hoe verder ze uitkomen, hoe paarser/roder ze worden. Deze cultivar is zeer geschikt voor het maken van vormen. De twijgen kun je alle kanten op laten groeien. Je kunt kiezen wat voor soort kroon de struik krijgt.

Wat wordt er van geknotte wilgen gemaakt?

De wilg met z’n groengrijze blad en katjes is een bekende verschijning. Het hout en de takken van de wilg waren eeuwenlang zogenaamd geriefhout dat de boeren voor van alles en nog wat gebruikten, onder andere door klompenmakers. Vroeger werden de bomen geknot om aan de takken te komen. Van speciaal gekweekte dunne takken van bepaalde soorten wilgen, de wilgentenen, werden onder andere beschoeiingen, manden en wanden van bouwwerken gemaakt die dan met leem werden aangesmeerd. De knotwilgen die boven de vraathoogte van het vee werden geknot, zijn niet weg te denken uit het Hollandse polderlandschap. Echter, als een wilg eenmaal geknot is, zal men dit moeten blijven doen, omdat anders een topzware boom ontstaat met een zwakke kroon die gemakkelijk kan afbreken. De bloei van de wilg in het voorjaar is een wonderschone verschijning. De witte bloemen geven een heerlijke, zoete honinggeur af, wat vervolgens werkt als lokaas voor de bijen en vlinders.

Salix integra ‘Hakuro-nishiki’ onderhoud

Wilgen houden van water. Zelfs een overstroming bij niet te koud weer kunnen ze prima aan. De bomen wortelen ondiep en zuigen net als berken vrij veel vocht uit de bovenste grondlaag op. Verder heeft een plek in de zon de voorkeur en is de wilg zeer tolerant tegen alle grondsoorten. Als je de takken van de wilg eenmaal geknot hebt, zul je dat in het vervolg altijd moeten doen omdat anders een zwakke kroon kan ontstaan die makkelijk afbreekt. Dit kan vrijwel het hele jaar door, bij voorkeur in het voorjaar. Zet de struik op een waterdoorlatend stukje grond.

8r85wij8rpck_w2400.jpg

Kenmerken: