Reuzenui

Wanneer bloeit de Reuzenui?

De reuzenui of Allium giganteum is een soort uit de Himalaya die vast in de tuin kan blijven staan. Hij wordt tot 1,80 m hoog en bloeit met enorme paarse, bolvormige schermen op dikke, sterke stelen. Zeer opvallend! De bloeitijd van de Allium giganteum is juli – augustus. Ook als snijbloem is deze soort erg goed. Ze staan lang op de vaas en velen vinden ook de uitgebloeide schermen nog lang decoratief. In groepen geplant een echte blikvanger in de border.

Wat voor soorten Allium giganteum zijn er?

Er bestaat een groot aantal Allium-soorten (uien). De meeste soorten zijn sieruien, omdat ze zo mooi bloeien, andere zijn voor de keuken bedoeld. Sommige soorten zijn ook bij ons inheems, maar de meeste stammen uit Oost-Europa en West-Azië.

Wat is het verhaal achter de ui?

Rond uien heerst(e) enorm veel bijgeloof. Dat gold vooral de sterk geurende soorten, zoals knoflook, maar bijvoorbeeld de soort Allium victorialis heette onkwetsbaar te maken en de overwinning in de strijd te geven. In het Duits heet deze soort ‘Allermannsharnisch’: het harnas voor de gewone man. Bij de oude Egyptenaren waren de ‘rokken’ van de ui symbool voor de eeuwigheid. Daarom werden op de graven uien afgebeeld. Denk niet dat zo’n streng gevlochten knoflook’bollen’ alleen als decoratie bedoeld was. Ze werden oorspronkelijk opgehangen om huis en haard tegen onheil, heksen, ziekten en vooral ‘het boze oog’ te beschermen. Nuchter bekeken zijn het allemaal bolgewassen die min of meer winterhard zijn.

Wat voor grond is geschikt voor Allium giganteum?

Alle sieruien houden van zon en voldoende voedzame grond. Op vette klei groeien de meeste uien het best. Als je tuin een zandgrond heeft, kun je bijmesten als het loof zich begint te ontwikkelen. De bollen van de reuzenui staan graag in voedzame, liefst wat zwaardere grond, waar in het voorjaar goed boven gemest mag worden. Zeker op lichtere grond extra voeding geven. Tijdens de winter liefst wat winterbescherming boven de bollen aanbrengen zoals takken, bladeren of stro. Meer tips voor het beschermen van planten tegen vorst zijn te vinden op onze site. Je hoeft de bollen niet zoals tulpenbollen te rooien na de bloei. Laat de planten na de bloei rustig afsterven. Knip de stengels pas af als ook het blad geel is of als ze omvallen.

7mt5ncc84y1h_w2400.jpg

Kenmerken: