Peer (Gieser Willdeman)

Hoe maak ik de Pyrus communis ‘Gieser Wildeman’ smakelijk?

De peer Pyrus communis ‘Gieser Wildeman’ heeft een relatief bescheiden opbrengst. Vruchtdunning is erg belangrijk, want anders zullen er zeker jaren met erg weinig vruchten komen, zogenaamde beurtjaren. In oktober zijn de peren te plukken. Je kunt ze daarna bewaren tot in maart. De peertjes zijn klein en hard, maar na het koken worden ze zacht en mooi rood. Suiker toevoegen hoeft niet want hij is lekker zoet van zichzelf.

Waar komt de Peer vandaan?

De ‘Gieser Wildeman’ is een echt Nederlands perenras dat vooral wordt gebruikt voor het maken van stoofpeertjes. Dit ras is al sinds de negentiende eeuw in de handel en bestuift zichzelf.

Is de Peer geurend?

Pyrus is een geslacht van bladverliezende bomen die allemaal in het voorjaar bloeien. Dat de peer tot de familie van de roosachtigen behoort, is goed te zien aan de bloemen. Deze zijn wit en verschijnen in april. De geur is niet aantrekkelijk. Daarom worden de bloemen weinig bezocht door insecten, wat niet helpt met de bestuiving. De meeste peren kunnen zichzelf onvoldoende bestuiven en zijn daarom op hulp van andere rassen aangewezen. Ze worden vooral gekweekt om de vorm, hun bloemen en de eetbare vruchten. Oorspronkelijk kwam de peer niet, zoals de wilde appel, in onze streken voor. De boom is duidelijk gevoeliger dan de appel en vooral gevoelig voor het gevreesde perenvuur of bacterievuur.

Wat voor bodem heeft de Pyrus communis ‘Gieser Wildeman’ nodig?

De Pyrus communis ‘Gieser Wildeman’ groeit het liefst in de volle zon en staan graag in goed doorlatende grond die voldoende voeding moet bevatten. De grond mag niet te nat of te koud zijn. Geef koemestkorrels in het voorjaar. Het is goed om bij jonge bomen te mulchen. Dit zorgt voor een stabielere ondergrond. Vruchtdunning is nodig in de zomer. Dun uit op twee vruchten per rozet. Steun zwaar beladen takken goed. Gebruik gevorkte takken waarin je een zachte ‘kussentje’ aanbrengt zodat de tak lekker ligt. Bij kleine bomen kun je ook een lange staak naast de stam planten. Vanaf de top van de staak bind je touwen naar het uiteinde van elke tak.

Hoe kan ik de Peer snoeien?

De snoei is zoals voor elke fruitboom belangrijk. De peer wordt min of meer hetzelfde gesnoeid als de appel. Vanaf halverwege de winter kort je de hoofdstam in. De gevormde takken in het jaar erop gaan het gestel vormen. Kort ze in op twintig centimeter en doe dit ook voor de hoofdstam. Doe dit elke winter. Wellicht is het artikel perenboom snoeien interessant om te lezen. Peren kunnen op deze wijze ook in een leivorm worden gesnoeid. Na de wintersnoei ontstaan waterloten die je in de zomer dient te verwijderen.

 

t8454xa8kx0x_w2400.jpg

Kenmerken: