Nachtschade

Is Nachtschade een klimplant?

De nachtsschade Solanum jasminoides ‘Album’ staat bekend om de mooie witte trossen met bloemen in de zomer en herfst. Daarna veranderen deze in paarsblauwe besjes. Solanum jasminoides is familie van de aardappelplant. Als je goed naar de bloemetjes kijkt, dan zul je ook zien dat deze lijken op die van de aardappel. En van die bloemetjes verschijnen er massa´s. Het is een uitbundige bloeier. Solanum jasminoides is een klimplant die veel in Zuid-Engeland voorkomt.

Wat voor bloemen krijgt de Solanum jasminoides?

Het geslacht Solanum is omvangrijk. Er zijn consumptiegewassen zoals de aardappel (Solanum tuberosum), tomaat (Solanum lycopersicum) en aubergine (Solanum melongena), maar ook (on)kruiden en sierplanten behoren er toe. Het zijn zowel laag bij de grond groeiende als klimmende planten die lid zijn van dit geslacht. Deze plant komt oorspronkelijk uit Brazilië. Deze klimplant met witte of lichtblauwe bloemen is zeer rijkbloeiend en kan gemakkelijk langs een vorm of stok geleid worden. Solanum is op dit moment de meest gekweekte familie binnen de kuipplanten.

Is Solanum jasminoides ‘Album’ winterhard?

Dek de Solanum jasminoides ‘Album’ in de winter goed af, want de winterhardheid is matig tot slecht. Deze plant kan het beste binnen overwinteren. Wanneer je de plant vroeg in het seizoen koopt, kan nachtvorst nog voorkomen, het is dan belangrijk dat je de plant dan binnen laat overnachten. Een Solanum jasminoides heeft een regelmatige watertoegave nodig, de potkluit moet vochtig gehouden worden. Bij warm weer moet de plant vaker water krijgen. Bijmesten in het voorjaar. Tot aan het einde van de herfst kan de plant nog buiten worden gehouden en zullen er nog enkele nieuwe scheuten worden gevormd. Voor de eerste nachtvorst moet de plant naar binnen en kan daar overwinteren bij een temperatuur van 10° Celcius. Geef vanaf dat moment minder water en geen (opgeloste) voedingsstoffen meer. Eind februari mag de plant van nieuwe aarde worden voorzien. Deze goede verzorging wordt beloond met een onafgebroken rijke bloei!

Hoe kan ik Nachtschade snoeien?

Aan het eind van de zomer tot op een meter terugsnoeien. Tips voor het snoeien van de Solanum jasminoides ‘Album’ zijn te vinden op onze site.

msm5vv28u6q4_w2400.jpg

Kenmerken: