Heucherella (Quicksilver)

Wat voor bloemen krijgt de Heucherella?

De Heucherella ‘Quicksilver’ is een hybride cultivar die aan het einde van de vorige eeuw is geïntroduceerd. Binnen het assortiment is het een van de sterkste planten. Deze wat kruipende Heucherella valt op door het prachtige zilverachtig groene blad dat oplicht in lichte schaduw. In de periode mei-juli verschijnen de tot 30 cm hoge, lichtroze bloeiwijzen boven het blad.

Is de Heucherella ‘Quicksilver’ eenvoudig te onderhouden?

Kruisingen tussen geslachten onderling komen behalve bij orchideeën erg weinig voor. Heucherella is een uitzondering die de goede eigenschappen van beide ouders in zich verenigt. Het heeft mooi gevlekt blad, van de schuimbloem, Tiarella, en de leuke trossen met bloemetjes, van het purperklokje, Heuchera, die gedurende de gehele zomer bloeien. Daarnaast is deze plant gemakkelijker in het onderhoud. Hij kruipt niet uit de grond en heeft minder last van taxuskevers. Enig nadeel is dat een aantal kweekvormen iets minder sterk is.

Is de Heucherella een bodembedekker?

Er zijn twee soorten Heucherella, een bodembedekkende en een niet-bodembedekkende, afhankelijk van de soort Tiarella waarmee is gekruist. Ook ging men steeds meer Heuchera-soorten bij het kruisen gebruiken, waardoor vanaf 1990 talloze nieuwe cultivars werden aangeboden. Dit leidt er toe dat het steeds moeilijker wordt om een onderscheid te maken tussen wanneer iets een Heuchera, een Heucherella of een Tiarella is. Het zijn echter heel aantrekkelijke steenbreekachtigen die zeer rijk bloeien.

Wat voor bodem heeft de Heucherella ‘Quicksilver’ nodig?

De Heucherella ‘Quicksilver’  heeft humusrijke grond nodig die steeds voldoende vochtig moet zijn, en lichte schaduw zijn ideaal voor deze planten. Maar ook een wat zonniger plek is prima, als de grond maar iets vochtig blijft. In het voorjaar het afgestorven blad weghalen om de nieuwe scheuten ruimte te geven. Geef in het voorjaar organische voeding. Compostmulch op de grond rond de planten is ook prima. Hiermee verbeter je de bodemstructuur en neemt het humusgehalte toe. Bij aanhoudende droogte is  het belangrijk de Heucherella ‘Quicksilver’ extra water te geven.

hpk5gs58065c_w2400.jpg

Kenmerken: