Grote veldbies

Is de Grote veldbies een bodembedekker?

De Luzula sylvatica, zoals de Latijnse naam van de grote veldbies luidt, maakt een grasachtige indruk, maar het zijn biezen met grasachtig blad die met leuke bloempjes kunnen bloeien. Erg fraai zijn de planten overigens niet, maar het zijn wel goede, matig hoge bodembedekkers.

Is de Luzula sylvatica wintergroen?

Hun grote voordeel is dat ze ’s winters groen blijven en dat ze het uitstekend doen op schaduwplekken. De verschillende soorten komen uit allerlei gebieden in Europa, Azië en Noord-Afrika. De planten breiden zich langzaam uit en zijn zeer sterk en weinig ziektegevoelig. Heel onderhoudsvriendelijk dus.

Hoe groot wordt de Grote veldbies?

De grote veldbies (Luzula sylvatica) is een van de twee meest toegepaste soorten, ook en vooral in de schaduw. Deze wordt tot 75 cm hoog en heeft 2 cm breed blad dat aan de randen iets gewimperd is (wat rafelig). Het is donkergroen. Daarboven verschijnen van april tot in juni lichtbruine bloempjes. Deze soort wordt ook nog wel Luzula maxima genoemd, een inmiddels verouderde naam. De planten vormen op den duur flinke zoden, maar iedere plant wordt zo’n 40 cm breed.

Wat voor bodem is geschikt voor Luzula sylvatica?

Veldbiezen groeien in iedere normale tuingrond, zo lang die niet te nat, te arm of erg droog is. Je hebt er nauwelijks omkijken naar en hoeft er weinig aan te doen. In het voorjaar wat organische mest en bij grote droogte water geven, is het enige. De uitgebloeide bloemen verdwijnen vanzelf tussen het blijvende blad.

7ja5fcp85xt5_w2400.jpg

Kenmerken: