Gladde witbol

De gladde witbol, Holcus mollis, bloeit van juni tot augustus in pluimen met minder aartjes dan die van de gestreepte witbol.

Welke soorten Holcus zijn er?

Holcus bestaat uit twee soorten: Holcus mollis en Holcus lanatus. Beide soorten hebben volle pluimen die eind juni, als de zaden rijpen, dicht openstaan in wuivende witte pruiken; vandaar de naam witbol. De stengel van de gladde witbol is slap, meestal geknikt opstijgend en alleen op de knopen behaard. Holcus mollis is veel te vinden in de duingebieden en Zuid-Limburg. De plant vormt kruipende wortelstokken dit in tegenstelling tot gestreepte witbol (Holcus lanatus).

Is Gladde witbol onkruid?

Holcus is een in veel tuinen voorkomend ‘onkruid’ dat het goed doet in de Lage Landen. Vaak vormt het taaie, wat grijsgroene pollen in verder groene gazons. Holcus is ook het gras dat in mei en juni veel hooi- en weilanden laat golven in de wind door de wiegende volle pluimen; voor veel fietsers een vertrouwd fraai gezicht dat veel van de tegenwind weer goedmaakt!

Hoe kan ik de Holcus mollis onderhouden?

Holcus wordt ook wel eens gezien als onkruid en heeft derhalve weinig nodig. Bemesten of een andere speciale verzorging is dan ook niet nodig.

Is het nodig om de Gladde witbol te snoeien?

Als je verzekerd wilt zijn van een mooie bloei in het nieuwe jaar, snoei dan flink terug na de bloei.

Een echte tuinliefhebber? Blijf dan op de hoogte van het laatste tuinnieuws! Op onze tuinblog is daarnaast meer informatie te vinden over evenementen en tuin ideeën.

2uy53258fmo2_w2400.jpg

Kenmerken: