Gele krokus

Welke Crocus soorten zijn er?

De gele krokus Crocus flavus in in maart 1579 geïntroduceerd op de Balkan en het noordwesten van Turkije. Het is een stervormige boterbloem met gele bloempjes die naar de keel toe ietsje donkerder worden. De krokus is samen met het sneeuwklokje een heel welkome bloeier in de tuin, want ze kondigen klein maar kleurig aan dat het eindelijk voorjaar is! Het geslacht Crocus omvat tientallen soorten die uit Klein-Azië en de landen rond de Middellandse Zee stammen. Hieronder valt een zeer bijzondere soort: Crocus sativus ofwel de saffraankrokus. De meeldraden van deze krokus worden geplukt en gedroogd en zijn vanaf dat moment als saffraan hun gewicht meer dan in goud waard. Ze worden gebruikt als specerij en als kleurstof.

Overleeft de Gele krokus de winter?

In de tuin zien we deze soort niet. Daar zijn het allemaal knolgewassen die in de lente, maar bij uitzondering ook in de zomer en soms het najaar bloeien. De bloemen reageren op het weer. Bij zon gaan ze open en bij bewolking gaan ze dicht. De meeste krokussen trekken zich na de bloei ondergronds terug om de dan barre weersomstandigheden (hitte en droogte of kou) te overleven.

Waar groeit de Crocus flavus het beste?

De Crocus flavus groeit het beste op een zonnige plaats in goed doorlatende humusrijke grond. Natte grond wordt slecht verdragen.

Moet ik de Crocus flavus snoeien?

Laat de knolletjes gewoon in de grond. De groepen krokussen worden vanzelf ieder jaar groter. Laat het loof na de bloei rustig vergelen en afsterven. Niet afknippen want het blad is nodig om de knolletjes te voeden voor het volgende bloeiseizoen.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan! Hou hiervoor onze tuinblog in de gaten. Daarnaast vindt u hier meer informatie over evenementen en ideeën voor de tuin.

93z5yxy8f3da_w2400.jpg

Kenmerken: