Dropplant (Agastache foeniculum)

De dropplant Agastache foeniculum komt uit Texas. Foeniculum is tevens de wetenschappelijke naam voor venkel. Ook die heeft een anijsachtige geur. Klik op “plant bestellen” als je droppant wilt kopen.

Kun je de dropplant eten?

De Indianen maakten gebruik van de dropplant als medicijn. Dit kruid heeft een reinigend vermogen met name voor verstopte luchtwegen. Ook nu nog kan er prima thee van gezet worden. Die smaakt niet alleen lekker maar reinigt ook.

Wanneer bloeit een dropplant?

In de tuin is de Agastache foeniculum een mooie borderplant die zich echter flink kan uitzaaien. In het wild is dat ook belangrijk voor deze plant want dropplanten leven van nature niet lang. De slanke opgaande plant heeft vierkante stengels waaraan in de zomer (augustus-september) kleine paarsviolette lipbloemen in dikke aren bloeien. De schutblaadjes hebben dezelfde kleur en blijven lang aan, waardoor de plant tot in de winter aantrekkelijk blijft. De maximale hoogte is een ruime meter.

Waar komt de naam Agastache foeniculum vandaan?

De naam van het geslacht Agastache betekent ‘met veel stekels’. Dit slaat op het getande blad, waarvan de tanden overigens niet scherp zijn. Een andere eigenschap van het blad springt veel meer in het oog en vinden we terug in de Nederlandse benaming, dropplant of ook wel anijsnetel genoemd. Het geurt namelijk heerlijk naar drop en smaakt naar anijs. Deze geur trekt ook veel vlinders en bijen.

Waar komt de dropplant vandaan?

De herkomst van de dropplant is heel divers, zowel Azië (China en Japan) en Noord-Amerika (Texas). In ons land is de dropplant vrij recent als borderplant populair geworden. Het zijn vaste planten met lipbloemen die dicht opeen staan en zo een dikke kaars vormen. De stengels zijn vierkant en worden in de regel een ruime meter hoog. Pimpelmezen snoepen in de winter van de zaden.

Waar kan ik de dropplant planten?

Een zonnige standplaats is noodzakelijk, evenals grond die zowel in de zomer als zeker in de winter niet te nat mag zijn.

Wanneer kan ik de dropplant snoeien?

Knip de planten niet af na de bloei, want ze houden nog lang hun decoratieve waarde. In het voorjaar kun je ze wel terugknippen tot 5 centimeter boven de grond.

Moet je de dropplant bemesten?

Geef in het voorjaar een goede basisbemesting. Bij aanhoudende droogte gieten. De planten leven vrij kort en moeten regelmatig worden gedeeld of door stek worden vermeerderd. Neem stek in de late zomer. Overigens zaaien de planten zichzelf vaak sterk uit.

pq45la581520_w2400.jpg

Kenmerken: