Bossalie (Alba)

Eigenschappen van de Salvia nemorosa ‘Alba’

De bloei van de bossalie Salvia nemorosa ‘Alba’ duurt maandenlang en begint vaak al eind mei en gaat door tot ver in augustus. Deze Salvia planten worden graag door bijen en hommels bezocht. ‘Alba’ is een van de mooiste Salvia planten. Hij wordt maar 50 cm hoog en vormt een mooi wit bloeiend ‘heuveltje’ waarbij de grote aantallen bloeiaren boven het grijzige, wat donkere groene blad uitsteken.

Wat zijn de eigenschappen van de Salvia plant?

De Salvia plant is vaak nogal opvallend. Naast de tuinsalie, die meestal wel in de kruidentuin staat, zijn er nog honderden soorten met allemaal sterke eigenschappen. Zij zijn mooi, bijna altijd sterk en ze stellen weinig eisen. Het mooie zit hem in de bloemen die in lente of zomer bloeien. Na de bloei blijven de vaak paarse schutbladeren tot de herfst aan de plant. Daardoor is de sierwaarde extra groot. Ook het blad is mooi van de Salvia plant, meestal met een grijze beharing. Ook dit blijft lang aan de plant, in zachte winters tot bijna in het voorjaar. De sterkte houdt in dat deze planten stevig staan en niet windgevoelig zijn. Sommige soorten zijn niet helemaal winterhard. Geef ze altijd een plaats in de zon. Hoe je je planten beschermt tegen vorst lees je op onze site. Voor de rest groeit deze plant overal.

De Salvia plant als borderplant

Alle Salvia’s hebben een bijzonderheid: als een van de weinige planten hebben ze vierkante stengels,  een vorm die niet veel voorkomt in de natuur. De Salvia plant of Salvia nemorosa (nemus is bos, amorosa is minnend) staat al jaren in de top-10 van de meest gebruikte borderplanten. Het is de sterkste saliesoort, die goed winterhard is en in veel tinten blauw tot violet verkrijgbaar is.

Hoe kan ik de salvia plant verzorgen?

Salvia’s doen het overal zolang de grond maar niet te nat is. Op kalkhoudende grond staan ze het best. Strooi daarom elk voorjaar wat kalk bij deze soorten.

Wordt je graag op de hoogte gehouden van de aller nieuwste tuinnieuws? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

82g50o58n1xh_w2400.jpg

Kenmerken: