Groene luchtverfrissers

Terwijl de airco op volle toeren draait en de ramen potdicht zitten, adem je samen met je collega’s dag in, dag uit, dezelfde lucht in. Erg gezond is zo’n gesloten kantoorsysteem niet: aangetoond is zelfs dat het vijf tot tien keer slechter is dan buiten. Dat planten de lucht zuiveren wist je misschien al, maar ook dat de ene hierin veel meer vermogen heeft dan de ander?

Meer zuurstof graag!

De uitstoot van printers, schoonmaakmiddelen en andere vluchtige stoffen; er zweven allerlei chemische stoffen rond in je kantoor. Daarnaast is het ook nog zo dat je lichaam zuurstof omzet in CO2. Op den duur ontstaat er meer CO2 in de lucht en minder zuurstof, wat niet echt bevorderlijk is voor je hersenen. Planten kunnen die lucht niet alleen filteren, maar hebben ook het vermogen om CO2 bij daglicht om te zetten in zuurstof.

30m² frisse lucht

De ene is de andere plant niet als het om luchtzuiverend vermogen gaat. Goede luchtzuiveraars voor in huis zijn bijvoorbeeld de krulvaren (Nephrolepis), lepelplant (Spathiphyllum) en rubberplant (Ficus elastica). Maar ja, hoe weet je nu dat je voldoende planten hebt staan voor schone lucht? Ogreen bedacht hiervoor een handig systeem: Clean Machines. Allemaal kamerplanten die minimaal tien vierkante meter (bij een plafond van 2,5 meter hoog) aan lucht zuiveren. Minimaal, want zo zijn de Clusia rosea ‘Princess’ en Pteris ensiformis ‘Evergreen’ de toppers die wel 30m2 lucht zuiveren. Met die gegevens kun je precies berekenen hoeveel planten je nodig hebt voor jouw huis of kantoor.

Goed luchten

Ook in huis heb je te maken met chemische stoffen, al kun je de schade hier deels beperken door goed te luchten. Dat wil zeggen: twee deuren tegen elkaar open zetten en goed laten trekken! Een enkel raampje op kiepstand zetten, heeft weinig zin.

Foto: Intratuin

nog meer: tuinieren