De beste periode & methode om de dakplataan te snoeien

beeld vtwonen Beeld beeld via Pixabay
Beeld beeld via Pixabay

Een van de bekendste leibomen voor de voor- of achtertuin is de dakplataan. Een leiboom kun je door te snoeien in model krijgen en bij de dakplataan is dat een platte, horizontale vorm. De boom kan enorm groot worden en heeft daarom zeker een keer per jaar een flinke snoeibeurt nodig. Hoe en wanneer je de dakplataan kunt snoeien vertellen we je hieronder stap voor stap.

Lees verder onder de advertentie

Over de plataan

Zoals gezegd, platanen zijn flinke groeiers en kunnen zonder snoei makkelijk 30 tot 40 meter lang worden. Je herkent de plataan aan het handvormige blad met inkepingen en de twijgen hebben stervormige haartjes. De gewone plataan zie je veel in parken en op pleinen, maar voor de tuin is deze reus veel te groot. In menig voortuin staat daarom de leiplataan, in vorm gesnoeid als een verticaal scherm om inkijk tegen te gaan. En ook de dakplataan is met zijn platte, horizontale dak een grote favoriet als natuurlijke parasol.

Dakplatanen in vorm krijgen

Wie de vorm van de dakplataan wil behouden, zal de boom flink in bedwing moeten houden. Wordt hij eenmaal losgelaten, dan schieten de takken namelijk alle kanten op en vooral de hoogte in. Sla je een jaartje over, dan zul je helemaal niet meer weten wat je ziet. Gelukkig laat de boom zich goed snoeien en zul je het niet zo snel fout doen. Het lijkt wel of hij zich alles laat welgevallen. Na iedere ingreep loopt hij weer vrolijk uit, of er niets gebeurd is. Nog een reden dat de dakplataan veel wordt toegepast.

Wanneer snoeien?

De belangrijkste snoeibeurt van de dakplataan valt in februari, wanneer het niet vriest. Je zult daarna ziet dat de boom weer flink gaat groeien. Daarom worden in juli worden vaak nog omhoog groeiende takken die het beeld verstoren, verwijderd.

Lees verder onder de advertentie

Zo snoei je de dakplataan

Een plataan snoeien is niet moeilijk, maar neem er wel de tijd voor. Het enige wat je hoeft te doen is alle twijgen van de dakplataan die naar boven staan snoeien. De dunne twijgen kun je afknippen met een scherpe snoeischaar, voor de dikkere takken gebruik je een goede snoeizaag. Zorg ervoor dat je gereedschap altijd scherp is. Dat maakt dakplatanen snoeien makkelijk en geeft het mooiste resultaat.

Hoe moet de boom er na de snoei ongeveer uitzien? Bekijk onderstaande video over het snoeien van de dakplataan.

Lees verder onder de advertentie

Direct online snoeigereedschap of andere tuinartikelen bestellen? Ga dan naar de vtwonen shop.

Bron: beeld Pixabay