Licht, basic & grafisch: Scandinavisch wonen

Bank Slimm, lichtblauw plaid, krukje, in hoogte verstelbare tafel (). Rieten vloerkleed van HK Living (vtwonen.nl). Spiegel Kubu met gevlochten bamboe lijst, ronde kuipstoel Kubu, hanglamp Beads (). Houtkachel privébezit. Beeld

Groeten uit Zweden. En natuurlijk ook uit Denemarken en Noorwegen. Licht, basic, warm en grafisch zwart-wit: het beste van het noorden is verzameld in één interieurstijl die wij maar wat graag in huis halen. Hallå Scandinavisch wonen!

Lees verder onder de advertentie

Scandinavisch wonen

De Scandinavische stijl is basic, landelijk en een tikje klassiek. Minimalistisch ook, met tijdloos design. En nonchalant; strak is leuk, maar het hoeft allemaal niet té netjes.

Kleuren

Wit, wit, wit! Met inktzwart of diepblauw als tegenhanger. Hier en daar iets in mooi gedekt groen of grijs? Geen bezwaar voor de Noordelingen. Voor de liefhebber is er nog zoiets als hier en daar een fel of pastel accent, maar de primaire kleuren mogen in het zuiden blijven. Grafisch it is!

Lees verder onder de advertentie

Materialen

Natuurlijk! Hout, vooral heel veel, heel blond hout. Plus nog een toefje riet of bamboe, een vleugje aardewerk en een paar vellen mooi (foto)papier.

Stalen tafeltje, ovalen bord met kantprint aan de wand (). Glazen hanglamp (). Dienblad (). Aardewerken kan met oor (). Notitieboekjes (). Beeld
Kast (). Houten bord, grijs aluminium bord (). Spiegel Kubu, gevlochten hanglamp (). Wollen vloerkleed (). Linnen schoenen van Humanoid (). Kussenovertrek Fjälljung (). Fiets privébezit. Beeld
Lees verder onder de advertentie

Scandinavisch wonen, de wow-factor

Rustig, dat typeert de stijl van de Noorderlingen. En dat betekent allerminst braaf. Dé Scandinavische stylingtruc is om de boel niet te vol te zetten, zodat die paar uitgesproken items die je met zorg uitkiest alle aandacht krijgen. De zwarte items zorgen voor diepte in zo’n wit interieur.

Kwasten maar

Wat in het niet altijd even zonnige hoge noorden goed werkt – veel wit om het daglicht dát er is zo veel mogelijk te vangen – is ook een slimme zet voor ons. Dat wordt witten dus; de muur, het plafond, de kozijnen én de trap. En daarna lekker minimalistisch natuurmaterialen combineren. Een spiegel en lamp van bamboe, een mooie strakke houten kast, een wollen tapijt voor de nodige warmte; het draait allemaal om functie en comfort.

Scandinavisch wonen is ook slaapkamergeluk

Scandinavisch is ook: sereen. Plus: scherpe contrasten. Zwart of diepblauw en wit, zacht en stoer. Het geeft de slaapkamer net dat beetje extra. De blauwe stoel is duidelijk klassiek, maar door de afwerking – in de kleur van de lambrisering – helemaal van nu.

Lees verder onder de advertentie
Verf lambrisering en klassieke stoel (een straatvondst) kleur Basalt (). Houten haakje, witte top van Humanoid (). Tas naast stoel van Zuss (). Beeld
Muurverf Tracery II. no. 78 van Little Greene (). Essenhouten tafel Oxford van BePure (). Stoelen Spencer van Woood (). Hanglamp van Ay Illuminate, groene fles (). Theepot (). Japanse kommetjes, vintage vaasje (). Beeld

Hout & nieuw

Modern, klassiek en landelijk; het sluit naadloos op elkaar aan bij Scandinavisch wonen. Een wat verweerde houten (onder)vloer, een tafel waarin de nerf duidelijk te zien is, wat klassieke houten stoelen in een mooie grijstint van nu. Less is more in Scandinavië, maar dan wel met charme. Kies voor een paar mooie basisstukken met een warme, natuurlijke uitstraling.

Lees verder onder de advertentie

Spullen met karakter

Gloednieuwe spullen? Geen probleem in deze woonsfeer. Maar dan wel met karakter. Zoals een bordje met mooie tekst, een vilten huisketting en stoere schalen met een verfijnde afwerking die bovendien perfect in het kleurpalet passen. Het hoeft ook allemaal niet zo serieus. Een knipoog naar de authentieke jagerstrofee is snel gemaakt.

3x DIY idee

  • Steel de stijl en haal het buitengevoel naar binnen: met een voorzetwandje van ‘verweerde’ latjes breng je op een subtiele manier warmte én buitenmoois in huis. Zelf zo’n wandje maken is zo moeilijk nog niet. Bekijk het stappenplan voor een steigerhouten voorzetwand.
  • Strakke lijnen en geometrische vormen gaan hand in hand in Scandinavische interieurs. Een zelf geschilderde klassieke hoge lambrisering op de wand is op zich al mooi, maar wordt nog opvallender door de finishing touch in de vorm van een dun lijntje, er net boven.
  • Half uurtje werk, zo’n strakke portrettengalerij maken. Simpelweg wat profiellatten van de bouwmarkt op de muur lijmen en hier en daar opvullen met zwart-wit foto’s.

Shop in de stijl:

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen augustus 2015 | Fotografie Jeroen van der Spek | Styling Fietje bruijn