vtwonen

Stylen met een tapijt: tips & tricks

Een tapijt geeft je interieur een andere uitstraling. Ze zijn er in alle vormen, materialen en kleuren, tegenwoordig zelfs ook voor buiten. Katia Dewitte, oprichtster van Limited Edition, geeft uitleg en tips.

Tapijt Limited Edition kleed Lotje

Welk effect heeft een kleed op een ruimte?

“Een tapijt is een aaibaar product van textiel. Het brengt dus bovenal sfeer en gezelligheid. Het ruimtelijk effect is dat het eenheid creëert: zonder kleed lijken bank, fauteuil en salontafel losse elementen. Door er een kleed aan toe te voegen ontstaat samenhang. Je kunt ook een andere vorm suggereren, door bijvoorbeeld twee kleden in L-vorm te leggen.”

Hoe bepaal je de juiste maat?

“Uitgangspunt is de grootte van een ruimte of meubelstuk. In een zitkamer is het mooi om alleen de voorpoten van een bank of stoel op het kleed te plaatsen. Dit geeft harmonie en verbinding. De afmetingen van de zitkamer bepalen hier dus de grootte van het kleed. Bij een eettafel is dit het meubelstuk zelf, inclusief stoelen, die meestal compleet op het kleed staan. Wel zo praktisch, gezien er veel geschoven wordt.”

Kant-en-klaar of kleed op maat: wanneer ga je voor welke optie?

“Er zijn ruimschoots kant-en-klaar tapijten in gangbare maten te krijgen. Vaak zie je wel dat – vooral in de zitkamer – deze te klein worden gekozen, waardoor de ruimte rommelig en kleiner lijkt. Een kleed op maat is dan een goede oplossing. Samen met de klant ontwerpen we dat. Er is te kiezen van maatvoering en kleuren tot materiaalkeuze.”

Wat kies je het best het eerst, de meubels of het kleed?

“Een kleed maakt de ruimte af. Zeker wanneer je met tapijten op maat werkt, is het aan te raden eerst je meubels te kiezen. Een kleed pas je immers makkelijk aan op de rest. Overigens is het bij ons ook mogelijk om een bestaand kleed van kleur te veranderen. Het is een flexibele sfeermaker dus.”

Welke voordelen hebben kleden nog meer?

“Ze isoleren, zijn zacht aan je voeten. Denk onder meer aan een kleed onder het voeteneinde van je bed. Daarnaast beschermen ze je vloer, zoals een loper in een veel belopen hal. Tot slot werken ze positief op de akoestiek in je huis. Zachte materialen met reliëf absorberen namelijk geluidsgolven, terwijl harde deze weerkaatsen.”

Wat zijn de laatste ontwikkelingen in de sector?

“De tuin wordt meer en meer als een verlengstuk van het huis gezien. Loungebanken krijgen extra comfort. In lijn hiermee zie je steeds vaker water- en vuilafstotende kleden voor op het terras of de veranda. Mooi en met dezelfde esthetische voordelen als binnen.”

Voor je de vloer aankleedt met een tapijt, moet je eerst een geschikte vloer kiezen natuurlijk. Twijfel je over gietvloer, parket of tegels? Experts geven hun tips in het zomernummer van Stijlvol Wonen.

Tekst Lotje Deinum | Beeld Limited Edition

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties