vtwonen

Shodo: Japanse kalligrafie

Krijg je niet genoeg van de Japanse sferen in ons droomhuis? Japanoloog Owen Tjon Sie Fat laat je kennis maken met de vele aspecten van Japanse kalligrafie. Ontdek de oorsprong, de verschillende stijlen en het materiaal … Hij gaf ons alvast een voorproefje.

Owen kalligrafie

Owen Tjon Sie Fat: “Wanneer we terug gaan naar de oorsprong van Japanse kalligrafie komen we terecht in China. Naast het schrijfmateriaal is ook de esthetiek ontleend, daar kunnen we niet omheen. Toch zie je een verschil tussen de Chinese en Japanse kalligrafie. Bij Japanse kalligrafie is de lijn tussen kunst en kunstnijverheid dunner. Er wordt veeleer gekeken naar de expressie en niet zo zeer naar de leesbaarheid. Dit onderscheidt Japanse kalligrafie ook van de Westerse kalligrafie waarbij er hier en daar al eens een krulletje wordt toegevoegd zodat het mooier oogt.”

Hoe ga je zelf te werk?

Owen Tjon Sie Fat: “Ik start altijd met een korte inleiding waarbij ik de mensen kennis laat maken met het gebruikte materiaal, nadien geef ik een kleine demonstratie. Terwijl ik dit doe, leer ik de mensen kennen en kan ik een beeld schetsen. Dat beeld gebruik ik dan om aan de slag te gaan. Door de expressie die ik er in leg heb je nooit twee keer hetzelfde resultaat. Het teken kan hetzelfde zijn, maar de uitvoering ervan is altijd anders.”

Maak dagelijks tussen 11u en 13u kennis met Owen in ons inspiratiehuis op de vt wonen&design beurs en ontvang een persoonlijke kalligrafie.

Tekst Leen Ceulemans | Foto Owen Sie Fat

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties