vtwonen

Ongekende rust in een voormalige dokterswoning

De voormalige dokterswoning van het Militair Hospitaal in Antwerpen heeft door de jaren heen al vele functies gekend. Zo vestigde het leger er kantoren en verbleven er een tijd getalenteerde sporters. Twee jaar geleden maakte Mark Mertens van am designs er weer een geheel van.

Ongekende rust

Het pand was in slechte staat toen Mark Mertens en zijn gezin het voor het eerst zagen. Ze waren al een tijdje op zoek naar een woning in Antwerpen, toen ze via via hoorden dat dit pand binnenkort vrij kwam. Op dat moment woonden er jonge volleyballers van Topsport Vlaanderen. Ze besloten te gaan kijken en waren, ondanks de huidige staat, meteen overtuigd. “Jammer genoeg waren er door de jaren heen veel van de historische details vernield. Toen het pand als kantoor diende zijn de plafonds verlaagd en is de oorspronkelijke vloer er uitgehaald. Maar het pand heeft een goede lichtinval en is mooi gelegen – dichtbij het centrum van Antwerpen en toch in een rustige, bijzondere buurt met een rijke geschiedenis en autovrije zone.”

Gestript

Ze wilden het pand in ere herstellen, maar dat betekende wel dat er heel wat werk stond te wachten. “We hebben het huis van A tot Z gerenoveerd. Gestript eigenlijk”, vertelt Mark. “We wonnen het oorspronkelijke volume terug, legden nieuwe (onder)vloeren en restaureerden originele elementen als de trap en het marmer in de hal. Ook bouwden we er een stuk bij, aan de zijkant van de woning. Mét de originele stenen van het oude huis, zodat het een geheel vormt. De grote glazen wanden zorgen voor een optimale lichtinval. Voorheen woonden we heel landelijk, in een hoeve met een open karakter. We hechten daarom veel belang aan natuurlijk licht en een beetje groen in de woning.”

Ingetogen chic

Het interieur hebben ze bewust rustig gehouden. Door de witte basis krijgen de (veelal iconische) meubelen, armaturen en kunstwerken extra aandacht. Mark: “Ik wilde het volume van de woning laten spreken. We kozen voor op maat gemaakte kastenwanden en veel geïntegreerde verlichting, zodat deze niet te veel aandacht trekken.” Ze lieten niets aan het toeval over. “We hebben aan alle details gedacht. Zo zijn de stopcontacten en schakelaars verzonken in de muren, waardoor ze bijna wegvallen.” Kil is het minimalistische interieur absoluut niet, dankzij de vele natuurlijke materialen, cocoon-achtige thuisspa’s en haarden die in verschillende ruimtes voor sfeer en warmte zorgen.

Bron: Stijlvol Wonen januari/februari 2018 | Tekst Jackie Oomen | Fotografie Stefanie De Neve

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties