vtwonen

Zo integreer je kunst

Kunst maakt je huis persoonlijk en uniek, maar hoe pak je het aan? In editie 7 van Stijlvol Wonen wijden we een uitgebreid dossier aan dit thema. Hier geven we je alvast enkele extra tips & tricks van professionals.

kunst liselore

Advies van Fotograaf Liselores Chevalier:

“Hoe een fotowerk kiezen? Het belangrijkste is dat je geraakt wordt door wat je ziet. Roept het beeld een emotie op? Welke? Kijk veel om je heen en ontwikkel je eigen smaak.”

Zwart-wit fotografie kun je wat mij betreft ook mixen met kleurenfoto’s. Ik zou dan wel een kleurenexemplaar als eyecather nemen en hier zwart-wit foto’s omheen hangen, als een rustig kader. Wanneer je beeld laat afdrukken op dibond met een perspexlaag, ontstaat er een soort diepte. Dat combineert mooi samen met olieverfschilderijen.”

Tips van Kris Clark directrice van The Affordable Art Fair:

Vaak zie ik dat schilderijen te hoog worden ophangen, waardoor het verband met de meubels zoek is. Dit is zonde. Een schilderij met een stilleven van bijvoorbeeld tomaten is prachtig om vlak boven de eettafel te hangen, of zelfs neer te zetten.”

“Eerste kunstaankopen zijn vaak voor boven de bank. Je weet dus waar het komt te hangen, wat de maximale grootte mag zijn en dat het een tweedimensionaal kunstwerk wordt. Door vellen papier op te hangen, kun je al enigszins zien wat dit met de ruimte doet.

Tips van interieurarchitect Marcel Wolterinck:

“Bij het inrichten kun je al rekening houden met de komst van schilderijen en beelden, door een rustige basis te creëren met natuurtinten en evenwichtige vormen. Laat ook bewust muren vrij. Mocht je zelf bouwen, dan kun je zowel binnen als buiten nisjes realiseren. Ook op onverwachte plekken, zoals boven een deur, in een kleedruimte of toilet.”

“Bezoek musea en wandel door straten waar zich veel galeries bevinden. Ga gewoon kijken. Na verloop van tijd begin je te vergelijken en ontdek je wat je raakt. Koop het eerste halfjaar niets, neem de tijd om je smaak te ontwikkelen.”

De visie van galeriehouder Mark Peet Visser:

“Ik vind dat kunst de juiste aandacht op een meubel kan vestigen. Je gaat andere elementen beter zien. Denk aan je bank die ineens opvalt in combinatie met een schilderij erboven.”

 

Test op basis van interviews door Lotje Deinum | Fotografie Liselore Chevalier en Marcel Wolterinck

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties