Happy 2023: zo ga je opgeruimd het nieuwe jaar in

beeld vtwonen Beeld Styling Kim van Rossenberg, fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld Styling Kim van Rossenberg, fotografie Sjoerd Eickmans

Nog even en we sluiten 2023 af. Versgebakken oliebollen, sprankelende champagne én samen met een paar geliefden proosten op een mooi nieuw jaar. Maar dat is niet het enige, bij een nieuw jaar horen ook goede voornemens. Zoals een grote schoonmaak in je huis! Wil je het nieuwe jaar fris en opgeruimd beginnen, maar geen idee hoe? Wij geven tips voor het opruimen.

Lees verder onder de advertentie

Opruimen = vooruitdenken

Sommige ruimtes in huis, zoals de hal, ogen al snel chaotisch. Bijvoorbeeld door alle verschillende kleuren jassen die aan de kapstok hangen. Wil je het overzicht bewaren, bedenk dan van tevoren alvast wat je gaat opbergen en wat je daarvoor nodig hebt. Hoeveel jassen heeft ieder gezinslid? Passen die allemaal aan de kapstok of is er een andere ruimte in huis waar seizoensitems heen kunnen? Bijvoorbeeld: een zolderkast of een doos in ieders eigen garderobekast.

Daarnaast kunnen haken nooit kwaad. Die werken heel handig voor tassen, maar ook voor skate- en skeelerhelmen. Een kleine kapstok of haak voor de hondenriem voorkomt dat ie gaat slingeren. Een tijdschriftenrek, dienblad of een combi daarvan is handig voor post, kranten en folders. Is er plaats voor een ladekastje of een klepbank onder de kapstok? Fijn voor seizoensaccessoires zoals sjaals en mutsen.

Lees verder onder de advertentie
Poef Soft Bubble en Soft Star van de vtwonen collectie  Beeld

Denk niet te lang na, opruimen is een kwestie van gewoon beginnen. Maak tijd vrij en ga aan de slag.

Opruimen per categorie

Denk niet te lang na, opruimen is een kwestie van gewoon beginnen. Maak tijd vrij en ga aan de slag. Volgens het boek Opgeruimd! van opruimgoeroe Marie Kondo kun je het beter niet per ruimte in je huis opruimen, maar per categorie van de spullen die je hebt. Zo begin je bijvoorbeeld met je boeken, voordat je met je kleding of het speelgoed van je kinderen aan de slag gaat. Deze werkwijze zorgt volgens Kondo voor meer overzicht, omdat je minder snel bepaalde spullen over het hoofd zult zijn. Maar let wel op: verzamel eerst alle spullen van de categorie, voordat je begint met uitzoeken en eventueel wegdoen.

Lees verder onder de advertentie

Geef alles een vaste plek

Raak je vaak spullen kwijt? Dan kan het helpen om alles een vaste plek te geven, bijvoorbeeld in een opbergkast. Probeer alle spullen van hetzelfde soort, zoals sleutels, op dezelfde plek op te bergen. Maak er een gewoonte van om dingen terug te leggen waar ze horen. Je zult zien dat het na korte tijd gewoonte wordt. Hierdoor hoef je minder vaak (of zelfs helemaal nooit) op te ruimen.

Ontspullen

Te veel spullen in je huis? Of je nu een “weggooi-” of “verzameltype” bent, vaak hebben we zo veel verzameld, dat we van veel dingen niet eens meer weten dat we ze bezitten. Probeer daarom te bedenken of je er écht blij van wordt. Zo stelt Marie Kondo zichzelf altijd de vraag: ‘Does it spark joy?’ Zo niet, dan kun je jouw spullen beter een tweede leven geven, bijvoorbeeld door ze aan iemand anders te geven of via Marktplaats te verkopen.

Lees verder onder de advertentie

Shop mooie opbergers

Bron: foto: styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans. foto 2: vtwonen 02-2022 | styling Marlies Does | fotografie Bart Brussee | productie Tanja Saarberg