vtwonen

Binnenkijken in een keuken met oude uitstraling én modern comfort

Een rijke geschiedenis lijkt deze ruime leefkeuken al achter de rug te hebben, maar vergis je niet: de keuken is gloednieuw en beschikt over al het nodige hedendaagse comfort. Die moderne elementen zijn echter zodanig in het geheel verwerkt dat ze de vooropgestelde sfeer – een mix van klassiek en Vlaams landelijk – niet verstoren. Kijk je mee binnen? (In samenwerking met Frank Tack)

Samenwerkende vennootschap

Architect Stéphane Boens kreeg in het groene deel van Sint-Martens-Latem de opdracht om een riante familiewoning te ontwerpen. De stijl van het hele interieur zou een sobere, hedendaagse interpretatie worden van de landelijke stijl. Om tot een keuken te komen die hier naadloos bij aansluit, ging de architect langs bij keuken- en meubelontwerper Frank Tack. In het verleden hebben deze al vaker met elkaar samengewerkt en het resultaat was telkens zodanig bevredigend dat ze ook nu met elkaar in zee gegaan zijn. “Zoals bij alles wat we realiseren, hebben we de situatie grondig bestudeerd”, doet Frank Tack het verhaal. “Niet alleen op basis van de ideeën van de architect, maar ook samen met de bewoners. We vinden het immers belangrijk om de latere gebruikers van onze ontwerpen echt te leren kennen: hoe ze leven, wat ze mooi vinden, welke wensen en behoeften ze hebben … Volgens ons is dat de enige juiste manier om tot een eindresultaat te komen waar alle partijen zich goed bij voelen. Daarna zijn onze binnenhuisarchitecten aan de slag gegaan om met de hand een ontwerp te tekenen. Toen iedereen het hier definitief mee eens was, zijn de professionele vaklui in ons atelier aan de slag gegaan.”

Architecturale knipoog

Een van de opvallende elementen van de keuken is dat de keuken een knipoog maakt naar de architecturale elementen die al voor de rest van de woning voorzien waren. Het staal van de ramen bijvoorbeeld keert terug bij de smeedijzeren omlijsting van de afzuigkap die een ambachtelijke smid uit de buurt maakte. De afzuiginstallatie zelf wordt op die manier stijlvol aan het zicht onttrokken, ook al omdat de installatie dieper in de mdf constructie verwerkt zit. Voor de omlijsting van de haard bleef men in gelijkaardige tinten, maar hier ging de keuze naar natuursteen. Door die omlijsting tot op de grond door te trekken, krijgt de haard bovendien extra cachet.

Een keuken om in te leven

Als contrast met de donkere tinten van het staal en de natuurstenen omlijsting ging de keuze voor de keuken zelf naar een lichter gamma. De werkbladen bijvoorbeeld zijn gemaakt van wit marmer. “Het marmer hebben we ook doorgetrokken naar de venstertabletten”, aldus Frank Tack. “De bladen zijn vijf centimeter dik en dankzij hun handmatig gefrijnde randen hebben ze een extra landelijke uitstraling. Voor de bovenzijdes hebben we dan weer geopteerd voor een verzoete afwerking. Dat is onderhoudsvriendelijker dan andere afwerkingen. Dat laatste is een belangrijk aandachtspunt bij al onze realisaties: een keuken mag mooi zijn, maar je moet er ook goed in kunnen leven en werken. En dan zijn zaken als onderhoudsgemak doorslaggevend.” Het massief eikenhout dat de basis vormt voor de keuken, werd in een heel lichte tint geschilderd. “Het schilderwerk bestaat uit verschillende laklagen, aangevuld met een beschermende tweecomponentenvernis, waardoor de keuken duurzaam beschermd is. De binnenlades zijn ook van massief hout, maar die hebben we in hun natuurlijke kleur gelaten.”

Modern comfort in een landelijk jasje

De combinatie van smeedijzer, marmer, hout en ambachtelijke afwerkingen geeft de keuken een tijdloze, landelijke uitstraling, hoewel de grotendeels greeploze uitvoering ook voor een hedendaagse toets zorgt. Wat echter helemaal modern is, is het aanwezige comfort. “Voor de indeling van de binnenlades hebben we volledig rekening gehouden met de wensen van de bewoners. Die wensen hebben we aangevuld met onze eigen kennis en ervaring om op die manier tot een optimale indeling van de beschikbare ruimte te komen. De lades en kasten beschikken bovendien over de nieuwste technologieën, zoals zelfsluitende deuren en geluidsdempende scharnieren. Er zijn ook heel wat moderne apparaten die we stijlvol in het geheel verwerkt hebben. De koelkast en de vaatwasser bijvoorbeeld zijn niet zichtbaar, maar hebben we onzichtbaar achter houten fronten verborgen. De inductiekookplaat is wel nog zichtbaar, maar doordat die zo vlak in het werkblad ligt, valt die nauwelijks op en blijft het sfeervolle totaalbeeld dat de bewoners, de architect en wij voor ogen hadden probleemloos overeind.”

Bron: in samenwerking met Frank Tack | Fotografie Jonah Samyn

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties